Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Striedanie stráží: Najväčšou európskou ekonomikou sa má stať Británia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Británia by za vyše 15 rokov mohla nahradiť Nemecko na poste najväčšej európskej ekonomiky. Predpokladá to britský inštitút CEBR (Centre for Economic and Business Research). Informovali o tom server BBC a agentúra Sinchua.

Inštitút v najnovšej výročnej správe o vývoji ekonomík očakáva, že Nemecko by svoju súčasnú pozíciu mohlo stratiť do roku 2030. K tomu by do nemalej miery mal dopomôcť rast populácie v Británii a okrem tohto faktora aj "nižšia závislosť od ostatných európskych ekonomík, ako aj "relatívne nízke dane v porovnaní s európskym štandardom".

Čo sa týka Nemecka, podľa CEBR by si táto ekonomika polepšila najmä vtedy, ak by došlo k rozpadu eurozóny. V prípade Francúzska predpokladá obzvlášť nepriaznivý vývoj. Ako CEBR uviedol, francúzska ekonomika bude jednou "z najhoršie sa vyvíjajúcich v západnej Európe, pričom britská ekonomika ju v rebríčku preskočí v roku 2018". Dôvodom je veľmi slabý rast hospodárstva, ktorý okrem súčasných problémov eurozóny spomaľuje aj vysoká daňová záťaž.

Správa CEBR je v krátkom čase už druhou, ktorá poukazuje na rastúcu dôveru v hospodársky vývoj Británie. Nedávno Britská obchodná komora uviedla, že ekonomika Británie by mohla svoje predkrízové maximum dosiahnuť už v roku 2014.

Okrem pozície Británie CEBR poukázal v správe napríklad aj na to, že Čína predstihne USA v rebríčku najväčších ekonomík sveta až v roku 2028. To je neskôr, než očakávajú viacerí analytici. "Je to neskoršie obdobie, než niektorí ekonómovia predpokladajú. Dôvodom je pokračujúce zotavovanie sa ekonomiky USA a jej pretrvávajúca pozícia najsilnejšej západnej ekonomiky a na druhej strane spomaľovanie tempa rastu čínskeho hospodárstva," uvádza sa v správe CEBR.

Do spomínaného roku 2028 by India mala preskočiť v rebríčku najsilnejších ekonomík sveta v súčasnosti tretie Japonsko. Čo sa týka Brazílie, ktorá v roku 2011 vytlačila Britániu zo 6. miesta, juhoamerická ekonomika síce v poslednom období zaznamenáva spomalenie, avšak do roku 2023 sa posunie opätovne vyššie a získa 5. priečku v rebríčku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu