Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krutosť prírody sužuje kontinenty: V Británii najhoršie počasie za desaťročia, v Amerike - 50 °C!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Pohotovostné služby v Británii sužovanej výčinmi počasia sa dnes snažili odstrániť škody napáchané krutými zimnými búrkami a záplavami. Krajina zažíva najhoršie súvislé obdobie búrok za posledné dve desaťročia. Kanada a severovýchod Spojených štátov zase čelia mrazivému počasiu, teploty niekde klesajú pod mínus 30 stupňov Celzia, ale kvôli vetru ich ľudia môžu pocitovo vnímať ako ešte nižšie.

Británia

Meteorológ Matt Dobson zo spoločnosti Meteogroup predpovedal, že "odporné počasie" z posledných niekoľkých dní bude ešte pokračovať. "Výskyt toľkých silných búrok, ktoré prišli jedna za druhou v takom krátkom čase, je veľmi nezvyčajný," uviedol odborník."Niečo také sme nezažili približne od roku 1991," dodal meteorológ.

Britský Úrad životného prostredia vydal desiatky varovaní pred záplavami, pričom najviac ohrozené sú pobrežné oblasti južného Anglicka, kde sú búrky kombinované s nezvyčajne vysokými vlnami.

Na dnes bolo zvolané aj zasadnutie vládneho výboru pre mimoriadne situácie Cobra, ktorému predsedá minister životného prostredia Owen Paterson. Vyhlásil, že chce "zabezpečiť, aby sa pred ďalšími očakávanými výčinmi zlého počasia urobilo všetko potrebné".

Experti upozornili, že dažďové zrážky sú veľkou záťažou pre korytá mnohých riek a ohrozujú neďaleké obce či mestá - v južnom Anglicku sa to týka rieky Medway v grófstve Kent, Temže v grófstve Oxfordshire a rieky Severn v Gloucestershire.

Protipovodňová bariéra na Temži, ktorá má chrániť centrálny Londýn pred zaplavením, bola aj dnes preventívne zavretá. Zaplavených bolo už viac ako 200 domov, od juhu Anglicka až po Škótsko.Búrky si v posledných dňoch vyžiadali najmenej dva ľudské životy. Úrady znovu vyzvali obyvateľov, aby neohrozovali svoje životy a nešli do pobrežných oblastí pozorovať ohromné, pôsobivé vlny, ako s veľkou silou narážajú na breh.

Amerika

V kanadskej provincii Nový Foundland zostáva od piatku bez dodávok elektriny takmer 90 000 domácností. Rozmary zimného počasia, ktoré si v USA a Kanade vyžiadali najmenej 16 ľudských životov, vyvolali chaos v cestnej aj leteckej doprave.

Kanadské úrady v noci na dnes podľa televízie CBS vydali mimoriadne varovanie pred hustým snežením, s ktorým sa dnes má potýkať južná časť provincie Ontario. Nové prívaly snehu tam prinesie búrka, ktorá sa sformovala nad americkou Oklahomou. Veterno a obzvlášť chladno ale bude v Ontáriu aj v pondelok.

Krutosť prírody sužuje kontinenty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Krutosť prírody sužuje kontinenty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Silný mráz, kedy ortuť klesne na niektorých miestach k mínus 35 stupňom Celzia, vydrží podľa predpovedí do utorka. Problémom je navyše silný vietor, ktorý pocit vnímania chladu ešte viac zvyšuje. Meteorológovia preto hovoria o pocitových mínus 40 stupňoch Celzia, na americkom Stredozápade a severe Kanady dokonca až o mínus 50 stupňoch Celzia.

Na obnovenie dodávok elektrickej energie na Novom Foundlande čakajú desaťtisíce zákazníkov. V sobotu ráno ich bolo po piatkovej snehovej smršti okolo 190 000, v noci na dnes nemalo prúd ešte okolo 87 000 domácností. Energetici pritom varujú, že s veľkými výpadkami sa budú stretávať asi až do utorka.

Krutosť prírody sužuje kontinenty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Aerolinky v súvislosti s chaosom, ktoré nepriaznivé počasie vyvolalo, vyzývajú cestujúcich, aby si pred letom overili situáciu na danom letisku. Od stredy bolo zrušených okolo 5000 letov a len v sobotu v USA odriekli približne 1200 letov a ďalších 6000 zápasilo s meškaniami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu