Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsky vojak nasadený v Afrike: Na uniforme mal nacistické heslo Waffen SS

Francúzsky vojak mal na uniforme heslo Waffen SS
Francúzsky vojak mal na uniforme heslo Waffen SS (Zdroj: rfi.fr)

PARÍŽ - Francúzska armáda v piatok stiahla zo svojej stránky na internetovej sieti Facebook fotografiu jedného zo svojich vojakov aktuálne nasadených v Stredoafrickej republike. Vojak na nej pózuje so zbraňou, no na rukáve jeho uniformy je viditeľné heslo nacistických ozbrojených síl na pozadí francúzskych národných farieb v znení - Meine Ehre heißt Treue (Vernosť je mojou cťou).

Tú nosili na svojich uniformách sily Waffen SS, špeciálne legionárske sily nacistickej armády známe svojou krutosťou. Podľa vyjadrenia francúzskej armády ide o "neprijateľnú" vec. Vojak bude údajne po identifikovaní okamžite vyradený zo služby. Nemenovaný bojovník je jedným z približne 1600, ktoré Paríž aktuálne poslal do africkej krajiny s cieľom zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu medzi moslimskými povstalcami a

Podobný škandál v novembri 2009 otriasol aj českou armádou. Na verejnosť sa totiž dostali fotografie dvoch vojakov, ktorí počas pôsobenia v Afganistane nosili na helmách nacistické symboly. Išlo vtedy o symbol brigády SS Dirlewanger, sily Waffen SS zložené najmä z trestancov, a erb SS Hohenstaufen, tankovej divízie Waffen SS. Výsledkom celej kauzy bolo vyhodenie oboch vojakov z armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu