Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chodorkovskij opustil územie väzenského tábora!

Michail Chodorkovskij
Michail Chodorkovskij

MOSKVA - Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij dnes o 12.20 h miestneho času opustil územie väzenského tábora v Karélii, kde si odpykával trest odňatia slobody a odkiaľ bol dnes prepustený na slobodu na základe prezidentskej milosti. Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá sa odvolala na zdroje v bezpečnostných orgánoch Karélie. Oficiálne túto informáciu zatiaľ nikto nepotvrdil.

Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin oznámil vo štvrtok v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže Chodorkovského matka je ťažko chorá, ako aj fakt, že odsúdený absolvoval už viac ako desať rokov trestu.

Chodorkovskij požiadal o milosť po rozhovore s tajnými agentmi

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes výnos o udelení milosti väznenému magnátovi Michailovi Chodorkovskému. Oznámila to tlačová služba Kremľa.

Výnos nadobúda platnosť dňom podpísania, čiže dnes. Podľa ruských tlačových agentúr, odvolávajúcich sa na Chodorkovského advokátov, sa odsúdený dostane na slobodu takisto už dnes.

Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin oznámil vo štvrtok v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže Chodorkovského matka je ťažko chorá, ako aj fakt, že odsúdený absolvoval už viac ako desať rokov trestu. Ruský denník Kommersant dnes napísal, že Chodorkovskij, veľký kritik Kremľa, ktorý je už vyše desať rokov vo väzení, napísal žiadosť o milosť pod nátlakom tajných služieb.

Kommersant s odvolaním sa na nemenované zdroje tvrdí, že keď sa začiatkom decembra objavili správy o otvorení nového vyšetrovania proti Chodorkovskému, ktoré by mohlo vyústiť do tretieho procesu s ním, prominentného väzňa vo väzení navštívili agenti tajnej služby a mali s ním pohovor.

Títo muži mu údajne povedali, že zdravotný stav jeho onkologicky chorej matky sa rapídne zhoršuje. Argumentovali aj reálnou hrozbou začatia tretieho procesu, i keď Putin vo štvrtok takúto možnosť označil za málo pravdepodobnú.

Ako dodal Kommersant, rozhovor s agentmi tajnej služby, ktorý sa konal bez prítomnosti advokátov, Chodorkovského presvedčil, aby sa obrátil na prezidenta so žiadosťou o milosť.

Denník pripomína, že Chodorkovskij doteraz vždy odmietal podať žiadosť o milosť, lebo by to podľa neho znamenalo priznanie viny.

Jeho advokát Vadim Kľugvant pripomenul, že za uplynulých desať rokov adresovalo prezidentovi žiadosti o omilostenie Chodorkovského viacero osôb. Samotný Kľugvant nemal vo štvrtok informácie, že by Chodorkovskij žiadal Putina o milosť. Putinov hovorca Dmitrij Peskov však vyhlásil, že žiadosť bola podpísaná Chodorkovským a adresovaná Putinovi.

Bez udelenia milosti by sa Chodorkovskij na slobodu dostal v auguste budúceho roku. Chodorkovskij je spolu so svojím obchodným spoločníkom Platonom Lebedevom vo väzení od roku 2003. V roku 2005 ich odsúdili za daňové úniky ropnej spoločnosti Jukos. V ďalšom procese boli v roku 2010 odsúdení za krádež ropy a pranie špinavých peňazí.

Chodorkovskij i Lebedev vnímali svoje trestné stíhanie ako pomstu za to, že sa postavili proti politike Kremľa. Agentúra RIA Novosti informovala, že Lebedev o milosť nežiadal, ani sa to nechystá urobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu