Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Kyjeve bude prednášať Chodorkovský: O ľudských právach a slobodách

Michail Chodorkovský
Michail Chodorkovský (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prepustený ruský podnikateľ Michail Chodorkovský bude v pondelok v ukrajinskej metropole Kyjev prednášať na tamojšej univerzitu o "ľudských právach a slobodách".

Svojho času najbohatší Rus momentálne žijúci vo Švajčiarsku sa zatiaľ neplánuje s nikým stretnúť. Niekdajší šéf ropnej spoločnosti Jukos sa ešte minulý týždeň vyjadril, že má záujem byť sprostredkovateľom politického konfliktu na Ukrajine.

Podľa slov vyhláseného odporcu ruského prezidenta Vladimira Putina totiž v postsovietskej krajine hrozí občianska vojna. Tento problém označil za "rodinnú záležitosť", keďže má medzi Ukrajincami príbuzných a priateľov. Z napätej situácie zároveň obvinil "nekompetentné konanie" politikov, ktorých však nemenoval.

Bývalého ruského oligarchu v decembri po desiatich rokoch prepustili z väzenia a v januári sa presunul do Švajčiarska, kde žije jeho rodina. Chodorkovského uväznili za daňové úniky a spreneveru. Predčasne ho prepustili na základe jeho žiadosti o milosť adresovanej priamo Putinovi. Päťdesiatročný Chodorkovský vzápätí odletel do Nemecka, aby navštívil svoju chorú matku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu