Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák: EÚ neprerušila rokovania s Ukrajinou, ponuka je stále na stole

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska únia oficiálne neprerušila rokovania o asociačnej dohode a dohode o voľnom obchode s Ukrajinou. V rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti to dnes uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Pripomenul, že Rada ministrov sa stretla po prvý raz od summitu Východného partnerstva vo Vilniuse, pričom diplomati konštatovali, že politika Východného partnerstva je centrálnou politikou EÚ a že summit bol dobre pripravený, s kvalitnejšou účasťou ako pred dvoma rokmi vo Varšave. Okrem dobrých výsledkov je podľa neho potrebné analyzovať situáciu, ktorá vznikla tým, že Ukrajina si týždeň pred summitom, a Arménsko ešte predtým, rozmyslela uzatvorenie tesnejších väzieb s EÚ.

V súvislosti s Ukrajinou Lajčák zdôraznil, že ponuka EÚ podpísať asociačnú dohodu je naďalej na stole. "Máme záujem, aby Ukrajina prijala svoje rozhodnutie slobodne, a sme pripravení angažovať sa a hovoriť aj o ekonomických dôsledkoch dohody, ale nie v podobe kompenzácií," uviedol Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul slová predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa, ktorý vo Vilniuse konštatoval, že doteraz nijaká krajina, ktorá podpísala dohodu o voľnom obchode s EÚ, na to nedoplatila.

Lajčák zároveň pripomenul, že eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle pred ministrami zopakoval, že nevidí dôvod pokračovať v rokovaniach, kým si vláda v Kyjeve nevyjasní, čo chce. Pretože informácie, ktoré EÚ dostáva, sú pomerne zmätočné.

"Nezaznelo ale, že by sme prerušili rokovania s Ukrajinou. Tá ponuka je stále na stole a sme pripravení viesť rokovania," predstavil Lajčák oficiálne stanovisko EÚ.

Minister spresnil, že nedeľňajšia informácia komisára Füleho, ktorý prostredníctvom odkazu na sieti Twitter avizoval ukončenie rokovaní s Kyjevom, nie je oficiálnym stanoviskom únie. Bolo to skôr akési vyslanie varovania - pretože z hľadiska únie nie je možné, aby na jednej strane podpredseda ukrajinskej vlády hovoril o pripravenosti na rokovania s Bruselom a na druhej strane sa z okolia prezidenta Viktora Janukovyča šírili správy, že prezident chce odvolať členov vlády, ktorí chystali dohodu o voľnom obchode, pretože údajne utajili jej dosah na ľudí.

V súvislosti s pokračujúcimi demonštráciami v centre Kyjeva Lajčák dodal, že pozícia EÚ zostáva nezmenená. To znamená, že musí byť zaručené právo občanov na slobodu zhromažďovania a voľného prejavu. Okrem toho EÚ trvá na potrestaní vinníkov za násilné rozohnanie demonštrantov a vyzýva ukrajinskú vládu, aby viedla politické rokovania a našla také riešenie situácie, ktoré bude odrazom celospoločenskej vôle Ukrajincov.

"Európska únia musí podporovať princípy a hodnoty, a nie, aby sa stala hráčom, ktorý bude na strane jedného či druhého. Lebo toto je rozhodnutie, ktoré má v rukách ukrajinský národ," zhodnotil situáciu Lajčák.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu