Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nahnevaní Poliaci sa ohradili voči kritike Camerona: Je nerozumný!

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk sa v utorok ohradil voči tvrdeniam jeho britského náprotivka Davida Camerona, ktorý sa už niekoľko týždňov kriticky vyjadruje k prisťahovalcom z krajín strednej a východnej Európy a najmä k Poliakom.

Poľský líder zároveň odmietol Cameronovu kritiku nariadení EÚ o čerpaní sociálnej pomoci imigrantmi. Podľa jeho slov prípadný návrh Londýna na zrušenie podpory imigrantom Poľsko nikdy nepodporí a zároveň si vyprosuje, aby Cameron označil Poliakov za zneužívateľov britského sociálneho systému. Cameron označil pravidlá EÚ o čerpaní sociálnej pomoci prisťahovalcami za "obrovskú chybu". Tusk povedal, že sa ho na tieto výroky opýta v stredu počas plánovaného telefonického rozhovoru.

"Ak niekto chce takéto zmeny v európskych dohodách, Poľsko ich bude vetovať dnes, zajtra a vždy... Nikto nemá právo vyzdvihovať Poliakov ako špeciálnu skupinu, ktorá zneužíva a čerpá výhody," povedal Tusk na margo slov Camerona, ktorému sa nepáči najmä vyplácanie britských dávok deťom poľských prisťahovalcov podporujúcich svoje rodiny vo vlasti.

Za to si ešte v pondelok vyslúžil kritiku poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. Podľa neho totiž Poliaci žijúci a pracujúci na britských ostrovoch platia v Spojenom kráľovstve dane, a preto by mali dostávať aj podporu.

Britského lídra si na mušku vzal ešte koncom decembra aj poľský exprezident Lech Walesa. Držiteľ Nobelovej ceny mieru poukázal na ekonomický rozkvet Európy po páde komunizmu, a aj preto sa Cameronova vláda podľa neho správa "nerozumne a krátkozrako"

Cameron koncom novembra oznámil sprísnenie pravidiel pre imigrantov, ktorí v krajine čerpajú sociálnu podporu. Dôvodom sú obavy z prílevu nových prisťahovalcov po tom, čo sa 1. januára skončilo obmedzenie na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Cameronov plán predpokladá, že imigranti počas prvých troch mesiacov pobytu nebudú môcť čerpať dávky v nezamestnanosti. 

Británia po rozšírení EÚ v roku 2004 sprístupnila svoj trh práce občanom desiatich prevažne východoeurópskych krajín, čo využili najmä Poliaci, ktorých prišlo po roku 2004 do Británie až milión.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu