Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Holandský kardinál Eijk vyzval veriacich, aby hlásili sexuálne zneužívane detí

Wim Eijk
Wim Eijk (Zdroj: SITA)

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandský katolícky kardinál Wim Eijk prostredníctvom oznamu v denníku Telegraaf vyzval veriacich, aby informovali o sexuálnom zneužívaní detí zo strany cirkevných hodnostárov. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Kardinál Eijk vydal túto výzvu dva roky po zverejnení rozsiahlej  správy o sexuálnom zneužívaní mladistvých v katolíckych inštitúciách.  Kardinál vo svojom vyhlásení zároveň poznamenal, že štvrtina všetkých prebiehajúcich a ukončených súdnych prípadov bola pozastavená kvôli nedostatku dôkazov.

Organizácia na ochranu zneužívaných detí Klokk v tejto súvislosti informovala, že kardinálova výzva je "odvážna a historická, nakoľko to znamená koniec kultúry mlčania."

Holandská televízna stanica NOS pripomenula, že po 1. júli už nebolo možné podať žiadne ďalšie sťažnosti v prípadoch, ktoré sú holandského práva už príliš staré alebo ktoré sú namierené proti zosnulým osobám.

Podľa zistení súhrnnej správy o sexuálnom zneužívaní detí zverejnenej 16. decembra 2011, bolo najmenej 800 rímskokatolíckych kňazov a mníchov zapojených do zneužívania detí zvereným do ich starostlivosti v rokoch 1945 až 1985.

Správa skonštatovala, že cirkevní hodnostári, vrátane biskupov, mali poznatky o týchto skutočnostiach, ale nepodarilo sa im prijať opatrenia na ochranu detí.

O týchto zisteniach médiá informoval aj predseda špeciálnej cirkevnej komisie, bývalý predseda Kresťanskodemokratickej strany Wim Deetman. Špeciálny vyšetrovacia komisia bola zriadená katolíckou cirkvou v marci 2010 po vypuknutí škandálu o sexuálnom zneužívaní detí zo strany duchovných. Doteraz vyše 2000 ľudí zaregistrovalo na úradoch sťažnosti spojené so sexuálnym zneužívaním, pričom mnohé z prípadov sa už dostali pred súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu