Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Biely dom nemá dôvod pochybovať o správach o poprave strýka Kim Čong-una

Biely Dom
Biely Dom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom nevie nezávisle potvrdiť správy o poprave strýka severokórejského vodcu Kim Čong-una, "nemá však dôvod pochybovať" o informáciách severokórejských štátnych médií, podľa ktorých k poprave došlo.

"Ak sa to potvrdí, bude to ďalší príklad extrémnej brutality severokórejského režimu," povedal dnes podľa agentúry AP hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Patrick Ventrell.

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA vo štvrtok oficiálne potvrdila popravu bývalého druhého najmocnejšieho muža v krajine, Kimovho strýka generála Čang Song-tcheka, ktorého nazvala zradcom "horším, než je pes".

Oficiálne vyhlásenie KĽDR prišlo iba niekoľko dní po tom, čo režim prostredníctvom štátnych médií oznámil, že Čang Song-tchek prišiel o všetky svoje funkcie pre údajné podozrenia z korupcie, užívania drog, gamblerstva, záletníctva a vedenia "nemravného a zvráteného života".

Generál Čang Song-tchek bol považovaný za Kimovho mentora, ktorý mu pomohol upevniť moc v komunistickej krajine po smrti jeho otca a bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila pred dvoma rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu