Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Juhokórejská prezidentka varovala pred provokáciami zo strany KĽDR

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

SOUL - Po poprave strýka severokórejského vodcu Kim Čong-una nie je vylúčené, že komunistický režim sa pokúsi o "bezohľadnú provokáciu" voči svojmu južnému susedovi. Na pravidelnom stretnutí s vládnymi úradníkmi to dnes povedala juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ktorú citovala agentúra Jonhap.

"Keď sa pozrieme na nedávny vývoj situácie v Severnej Kórei, je nepredvídateľné, akým smerom sa bude uberať. Sme v situácii, keď nemôžeme vylúčiť eventualitu, akou je bezohľadná provokácia," vyhlásila Pak Kun-hje.

Podľa prezidentky by mala byť celá Južná Kórea vzhľadom na "závažnosť a nepredvídateľnosť súčasnej situácie" dôkladne pripravená na všetky možnosti. Treba sa tiež mať na pozore pred možnosťou, že Severná Kórea sa pokúsi rozdeliť jednotu juhokórejského ľudu.

"Armáda a polícia by mali posilniť bdelosť pred rôznymi formami provokácií, najmä v oblastiach, ktoré sú v prednej línii, vrátane hraničných ostrovov v Žltom mori," povedala Pak Kun-hje.

Strýka severokórejského vodcu Čang Song-tcheka, považovaného za druhého najvplyvnejšieho predstaviteľa severokórejského režimu, popravili podľa štátnych médií  KĽDR 12. decembra bezprostredne po tom, čo ho vojenský tribunál odsúdil na trest smrti za pokus o zvrhnutie režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu