Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mandelovo telo previezli do Pretórie, vystavia ho v sídle vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA – Telesné pozostatky bývalého juhoafrického prezidenta, hrdinu boja proti apartheidu Nelsona Mandelu previezli dnes ráno do hlavného mesta Pretória, kde budú počas troch dní vystavené v sídle vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

Majestátne Budovy Únie sú sídlom prezidenta a jeho vlády od prvých všerasových volieb, ktoré ukončili režim apartheidu v JAR. Práve tam Mandela v roku 1994 zložil svoj prezidentský sľub. Tisíce ľudí lemovali ulice, keď nimi prechádzala procesia s Mandelovou truhlou zakrytou juhoafrickou štátnou zástavou. Doprava v Pretórii sa na ten čas zastavila a obchody pozdĺž trasy procesie zostali zatvorené.

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-1999 prvým černošským prezidentom krajiny, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta. V nedeľu Mandelu pochovajú v rodinnom sídle v dedine Qunu v provincii Východné Kapsko, 700 kilometrov na juh od Johannesburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu