Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svet sa rozlúčil s Mandelom: Ľudia smútili aj pískali, museli ich tíšiť

Svet sa lúči s Nelsonom Mandelom Zobraziť galériu (9)
Svet sa lúči s Nelsonom Mandelom (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Desaťtisíce ľudí a takmer stovka najvyšších predstaviteľov krajín celého sveta sa včera na futbalovom štadióne v Johannesburgu rozlúčili s bývalým prezidentom Juhoafrickej republiky Nelsonom Mandelom.

V dôsledku hustého dažďa a nezvykle chladného počasia zostala približne polovica miest na štadióne s kapacitou 94.000 divákov prázdnych. Ani dážď a chlad však neodradili tisíce smútiacich, ktorí prišli vzdať hold jednému najväčších štátnikov 20. storočia, napísala agentúra DPA. Ľudia prišli zo všetkých kútov krajiny, mnohí z nich si priniesli fotografie zosnulého prezidenta a štátne vlajky Juhoafrickej republiky. Mnohí spievali piesne z čias boja za emancipáciu, iní tancovali tradičný protestný tanec toyi-toyi. 

Medzi prezidentmi a predsedami vlád z celého sveta, ktorí sa rozlúčky na futbalovom štadióne zúčastnili, nechýbal ani americký prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu nazval Mandelu "gigantom dejín", ktorého životný príbeh mu bol inšpiráciou na jeho "nepravdepodobnej ceste" k úradu prvého prezidenta Spojených štátov čiernej pleti.

Svet sa lúči s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 "Na to, aby niekto oslobodil nielen väzňa, ale aj žalárnika, musel prísť človek, ako bol Nelson Mandela," povedal Obama a vyzval všetkých, aby na seba uplatňovali Mandelov morálny meter.
"Napriek tomu, že Mandibov príklad sa mi nikdy nepodarí úplne naplniť, práve vďaka nemu chcem byť lepším človekom," povedal Obama, pričom použil Mandelovo meno, ktorým ho oslavovali jeho milujúci spoluobčania. Cestou na pódium, z ktorého sa chystal predniesť prejav, sa americký prezident ocitol tvárou v tvár kubánskemu prezidentovi Raulovi Castrovi. V ojedinelom geste si obaja štátnici podali ruky.

V dave na štadióne FNB bol aj Biko Ngcobo, ktorému cesta autom do Johannesburgu trvala osem hodín. Oblečený bol v kombinácii čiernej, zelenej a zlatej, čo sú farby Mandelovho Afrického národného kongresu (ANC). Okolo tela mal ovinutú látku s Mandelovou podobizňou. "Sme šťastní a smutní zároveň. Všetko, čo v JAR vidíte, je tu vďaka Mandelovi. Vďaka nemu sme slobodní," povedal približne 40-ročný Juhoafričan.

Medzi bielymi tvárami v dave bola aj Philippa Allanová so svojou 16-ročnou dcérou Gemmou. "Museli sme dnes prísť, lebo si nevieme predstaviť, ako by Južná Afrika vyzerala, keby nebolo Nelsona Mandelu. Ja som sa vďaka nemu narodila slobodná," povedala Gemma, použijúc výraz, ktorým sa označujú ľudia narodení po páde apartheidu.

Svet sa lúči s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 Spomienková slávnosť sa začala juhoafrickou štátnou hymnou Nkosi Sikelel iAfrika (Boh žehnaj Afrike). Je to bývalá hymna hnutia bojovníkov proti apartheidu, ktorá sa po roku 1994 sa stala národnou hymnou.
Cyril Ramaphosa, podpredseda vládnuceho ANC a Mandelov blízky priateľ, ktorý spomienkový ceremoniál viedol, vo svojom úvodnom príhovore povedal, že Mandela presvedčil "čiernych a bielych, aby sa vydali na cestu vzájomného zmierenia, aby si navzájom odpustili staré krivdy, pochovali nenávisť, osvojili si ľudské práva... a pustili sa do úlohy a náročnej odysei, aby sa stali národom odlišných kultúr, rozličných vierovyznaní a rozličných rás."

"Dnes sme tu aj pre to, aby sme povedali Madibovi, že jeho dlhá cesta sa skončila a že teraz si konečne môže odpočinúť," povedal Ramaphosa o nositeľovi Nobelovej ceny za mier, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov.

Mandelova vdova Graca Machel
Zobraziť galériu (9)
Mandelova vdova Graca Machel  (Zdroj: SITA)

 Láska a vrúcne city, s ktorými ľudia spomínali na Mandelu, boli v ostrom kontraste s prejavmi nevôle ktorú u časti publika vyvolávala prítomnosť Mandelovho nástupcu a úradujúceho juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu. Súčasného prezidenta, ktorému verejnosť zazlieva nákladnú rekonštrukciu jeho vidieckeho sídla, sprevádzalo bučanie a piskot už pri príchode na štadión a potom vždy, keď sa jeho podobizeň objavila na veľkoplošnej obrazovke, v dôsledku čoho musel Ramaphosa opakovane vyzývať obecenstvo na zachovanie pokoja a poriadku. 

Svet sa lúči s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 Naopak, amerického prezidenta publikum vítalo ako hrdinu aj napriek tomu, že prišiel 45 minút po začiatku ceremónie. Výkriky nadšenia sprevádzali aj Mandelovu exmanželku Winnie Mandelovú a jeho vdovu Grace Machelovú, ktoré sa predtým, ako zaujali svoje miesta na tribúne, navzájom objali. 

Ceremónie sa zúčastnili aj traja bývalí americkí prezidenti - George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter, ako aj súčasný britský premiér David Cameron a traja jeho predchodcovia, čínsky viceprezident Li Jüan-čchao, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, úradujúci francúzsky prezident Francois Hollande a jeho predchodca Nicolas Sarkozy či zimbabwiansky prezident Robert Mugabe.

Okrem politikov si pamiatku Nelsona Mandelu prišli uctiť aj hviezdy šoubiznisu, ako sú spevák skupiny U2 Bono, herečka Charlize Theronová alebo modelka Naomi Campbellová, ktorí spolu s ostatnými merali cestu na štadión v Sowete, kde Mandela v roku 2010 naposledy verejne vystúpil. Kubánsky prezident Raúl Castro si počas svojho prejavu spomenul na úzke vzťahy medzi Mandelom a jeho bratom Fidelom, ktorý podporoval niektoré africké krajiny v ich boji za nezávislosť.  Poctu starému otcovi prišli vzdať aj Mandelovi vnuci.

"Vznášaš sa nad svetom ako kométa, zanechávaš za sebou pásy svetla, ktoré môžeme nasledovať," povedala vnučka zosnulého prezidenta Mbuso Mandelová. Jeho vnuk povedal, že "padol obrovský strom" a opýtal sa publika: "Budeme kráčať v jeho šľapajach?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu