Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

WHO po kritike odvolalo Mugabeho z pozície vyslanca dobrej vôle: Bol ním menej ako týždeň

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rýchlo zareagovala na medzinárodnú kritiku, ktorú vyvolalo vymenovanie prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho za vyslanca dobrej vôle. WHO preto v nedeľu rozhodla o odvolaní Mugabeho z tohto postu, informovala agentúra AP.

Mugabe prišiel o post vyslanca dobrej vôle WHO menej ako týždeň po svojom vymenoví. Generálny riaditeľ WHO, Etiópčan Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý je prvým Afričanom v čele organizácie, ešte v sobotu uviedol, že si vypočul obavy a preto prehodnotí svoje rozhodnutie v súlade s hodnotami WHO. Mugabe (93) je už dlho terčom domácej kritiky za to, že za lekárskou starostlivosťou cestuje do zahraničia, zatiaľ čo ekonomika jeho krajiny upadá. Okrem toho čelí americkým sankciám v súvislosti s porušovaním ľudských práv.

"Toto vymenovanie je zjavne v rozpore s ideálmi OSN o rešpektovaní ľudských práv a ľudskej dôstojnosti," reagovalo na rozhodnutie WHO americké ministerstvo zahraničných vecí. Riaditeľ britskej charitatívnej nadácie Jeremy Farrar konštatoval, že "Mugabe zlyhal v každom ohľade, aby zastupoval hodnoty, ktorá zastáva WHO".

Írsky minister zdravotníctva Simon Harris označil vymenovanie Mugabeho za "neprístojné a bizarné". Kenneth Roth, výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), poznamenal, že korupcia za Mugabeho vlády zdecimovala zdravotnú starostlivosť v Zimbabwe. V podobnom duchu reagovalo množstvo ďalších zdravotníckych a ľudskoprávnych organizácií.

Viac o téme: WHORobert MugabeVyslanec dobrej vôle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu