Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

S Mandelom sa príde rozlúčiť viac ako 70 štátnikov z celého sveta

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Viac ako 70 štátnikov z celého sveta, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu a iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, pricestuje tento týždeň na rozlúčku s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom - jedným z najvýznamnejších mierotvorcov v moderných dejinách ľudstva.

"Fakt, že zahraniční lídri sa vydávajú na cestu do Južnej Afriky, svedčí o tom, že Nelson Mandela má vyhradené osobitné miesto v srdciach ľudí na celom svete," uviedol pre agentúru Reuters člen juhoafrickej vlády Collins Chabane.

Účasť na rozlúčke dosiaľ potvrdili okrem iných prezidenti Francúzska a Nemecka Francois Hollande a Joachim Gauck, Obamovi predchodcovia v úrade: Bill Clinton, George W. Bush a Jimmy Carter, ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Dejiskom hlavného spomienkového obradu bude v utorok 95-tisícmiestny futbalový štadión FNB na johannesburskom predmestí Soweto. Ako pripomína agentúra Reuters, práve na tomto štadióne sa Mandela posledný raz objavil na verejnosti, keď v roku 2010 pozdravil fanúšikov finále majstrovstiev sveta vo futbale.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Clayson Monyela dnes pre agentúru Reuters uviedol, že do Juhoafrickej republiky "sa schádza celý svet", ale snažil sa stlmiť obavy o bezpečnosť či organizačné zabezpečenie celého podujatia. Dodal, že v krajine majú systém, vďaka ktorému sú schopní zvládnuť udalosti takého rozsahu.

Mandela, ktorý bol prvým juhoafrickým prezidentom tmavej pleti, zomrel minulý štvrtok v kruhu svojej rodiny vo veku 95 rokov po dlhom zápase s pľúcnou infekciou.

Jeho smrť okamžite vyvolala v krajine silné emócie. V nedeľu veriaci v celej krajine zaplnili kostoly, mešity, synagógy a komunitné sály a spomínali a modlili sa za Mandelu, oslavovali ho ako "otca vlasti", vzor bezúhonnosti, čestnosti a zmierenia pre celý svet.

Po utorkovej rozlúčke Mandelove pozostatky na tri dni prevezú do Pretórie, kde v roku 1994 zložil prezidentský sľub. Na 15. decembra je naplánovaný pohreb v jeho dedine Qunu v provincii Východné Kapsko. Na samotnom pohrebe sa zúčastní len málo svetových štátnikov, malo by ísť skôr o rodinnú záležitosť, spresnil hovorca Monyela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu