Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarský znalec v kauze Rezešovej zatajil vážnu skutočnosť!

Eva Varholíková Rezešová
Eva Varholíková Rezešová (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Maďarský súdny znalec v oblasti dopravy Gábor Melegh, ktorého vyzval na vypracovanie posudku k vlaňajšej tragickej nehode Slovenky Evy Varholíkovej Rezešovej jej obhajca, zatajil pred súdom isté informácie týkajúce sa softvéru na modelovanie havárie.

Uviedlo to internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), podľa ktorého súd na základe Meleghovej expertízy akceptoval tvrdenie, že nemožno vylúčiť verziu pochybenia auta obetí pri predbiehaní.

Týždenník pripomína, že na vypracovanie posudku použil Melegh kombináciu dvoch rôznych modelovacích programov. Na ich základe dospel k verzii o možnej zodpovednosti vodiča auta obetí za nehodu, ktorá pobúrila pozostalých štyroch obetí nehody. Na súde vypovedal, že použil iba jeden softvér. Nespomenul ale program, na ktorého vývoji pracoval a sám ho z titulu svojej pozície na univerzite verifikoval. Tento program podľa HVG predáva firma registrovaná na Slovensku, v ktorej má Melegh majetkovú účasť.

Komora súdnych znalcov podľa týždenníka pripúšťa, že ide o nezlučiteľnosť funkcií, nedokáže však voči tomu nič urobiť. HVG tiež poznamenáva, že Melegh so sudkyňou v kauze nehody Evy V. písal knihu o dopravnom trestnom práve. V otázkach expertíz dopravných nehôd "ho nemožno obísť" a všetky certifikáty súdnych znalcov v tomto odbore idú cez neho.

Heti Világgazdaság sa podrobne venuje tejto téme a podotýka, že prokurátor chcel vylúčiť Melegha z procesu kvôli zaujatosti, posudok tohto znalca, ktorým bol priebeh sporu ovplyvnený v prospech Evy V., však napokon súd akceptoval.

Eva V., ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllö odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu