Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Masové protesty v Kyjeve: Demonštranti sa chceli dostať k prezidentovi!

V Kyjeve prebiehajú veľké protesty, demonštranti sa pokúsili preniknúť do úradu prezidenta. Zobraziť galériu (11)
V Kyjeve prebiehajú veľké protesty, demonštranti sa pokúsili preniknúť do úradu prezidenta. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Do ulíc ukrajinskej metropoly Kyjev vyšlo dnes viac ako 100 000 stúpencov opozície, aby protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať kľúčové dohody s Európskou úniou a požadovali jeho odstúpenie.

Zástupy demonštrantov napriek úradnému zákaz prúdili na Námestie nezávislosti v centre Kyjeva, kde sa im prihovorili poprední opoziční politici požadujúci nové prezidentské a parlamentné voľby. Podľa agentúry Reuters išlo o najmasovejší protest v Kyjeve od prozápadnej oranžovej revolúcie spred deviatich rokov. Okrem nepodpísania dohôd k hojnej účasti dospelo aj násilné rozohnanie stoviek demonštrantov, ku ktorému došlo v noci z piatka na sobotu.

Údaje o počte účastníkov protestu sa rôznia. Agentúry AP a DPA udávajú číslo 100 000, zatiaľ čo Reuters hovorí až o približne 350 000 účastníkoch. Od hlavnej demonštrácie sa dnes oddelil niekoľkotisícový dav mládežníkov a pokúsil sa preniknúť do úradu prezidenta nachádzajúceho sa neďaleko Námestia nezávislosti. V tom mu však zabránila poriadková polícia za pomoci slzotvorného plynu, obuškov a zábleskových granátov. Pri zásahu utrpeli zranenia desiatky osôb, ktoré museli odviezť sanitky. Opozičný líder Arsenij Jaceňuk sa od pokusu o zabratie budovy dištancoval a vyhlásil, že ho zinscenovali úrady, aby mali zámienku na vyhlásenie výnimočného stavu. 

V Kyjeve prebiehajú veľké
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Násilnosti dôrazne odsúdil aj vodca opozičnej strany UDAR a majster sveta v boxe Vitalij Kličko, ktorý vyjadril odhodlanie pokračovať v pokojných protestoch, až pokým neodstúpi prezident Janukovyč i premiér Mykola Azarov. Ku dnešnej demonštrácii sa pridali aj ukrajinskí krajne pravicoví nacionalisti pod vedením poslanca Oleha Ťahnyboka. Ten počas vystúpenia na Námestí nezávislosti vyhlásil, že jeho stúpenci obsadili budovu kyjevskej radnice, čo sa zatiaľ nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharenko pred začiatkom dnešného protestu varoval, že polícia nebude tolerovať masové narušovanie verejného poriadku. Ukrajina sa podľa neho nevydá na cestu Líbye alebo Tuniska. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu