Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rada Európy ponúka Ukrajine pomoc, komisár Füle vyzýva na okamžitý dialóg

Demonštrácia v Kyjeve
Demonštrácia v Kyjeve (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Rada Európy ponúkla Ukrajine pomoc pri riešení napätej vnútropolitickej situácie v krajine, kde od nedele státisíce demonštrantov požadujú odstúpenie vlády Mykolu Azarova a prezidenta Viktora Janukovyča kvôli pozastaveniu podpisu asociačnej dohody s EÚ. Informácie o ochote RE pomôcť dnes potvrdil jej generálny tajomník Thorbjorn Jagland.

"Situácia na Ukrajine vyvoláva veľké starosti v Rade Európy," vyhlásil Jagland v oficiálnom komuniké zo Štrasburgu. Vyzval tiež všetky strany, aby sa zdržali násilia a nastolili pokojný dialóg.

Jagland zdôraznil, že Rada Európy je pripravená pomôcť Ukrajine a jej obyvateľom pri dosiahnutí komplexného politického riešenia súčasnej situácie, v súlade so záväzkami krajiny danými v rámci Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.  

Podobné výzvy pre Kyjev sú adresované aj z Bruselu. Eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle vyzval dnes ukrajinskú vládu, aby začala "okamžitý dialóg" s lídrami ukrajinskej opozície s cieľom nájsť mierové riešenie pre situáciu, ktorá nastala v dôsledku pouličného násilia sprevádzajúceho protestné demonštrácie.

"Ukrajina: spory treba urýchlene vyriešiť! Vyzývam na okamžitý dialóg," napísal dnes Füle na konte sociálnej siete Twitter v súvislosti s protestmi na Ukrajine, ktoré sú rozsahom najväčšie od "oranžovej revolúcie" z roku 2004.

Predstavitelia EÚ a Rady Európy sa obávajú, že skoro dva týždne trvajúce protesty tisícok Ukrajincov, ktorá si vyžiadali už vyše 160 zranených ľudí, môžu viesť k destabilizácii pomerov v tejto postsovietskej republike.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu