Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Protesty v Kyjeve sa zvrhli: Krvavý útok polície, desiatky zranených!

Protesty v Kyjeve sa poriadne zvrhli Zobraziť galériu (6)
Protesty v Kyjeve sa poriadne zvrhli (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská polícia dnes nad ránom tvrdo zakročila v centre Kyjeva proti približne tisícke pokojných demonštrantov. Tí požadovali odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča za to, že odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii. Poriadkové sily rozohnali dav slzným plynom aj údermi obuškov a zranili pritom desiatky ľudí. Uviedli to zahraničné agentúry s odvolaním sa na očitých svedkov a opozičné weby.

Tisícku demonštrantov tvorili podľa webu BBC hlavne študenti. Išlo o zvyšok z asi 10 000 ľudí, ktorí v ​​Kyjeve proti prerušeniu procesu zbližovania s EÚ protestovali v piatok večer. Už vtedy podľa agentúry Reuters polícia zbila najmenej štyroch ľudí vrátane kameramana a fotografa Reuters.

Podľa očitých svedkov polícia dnes ráno tiež zatkla desiatky osôb. "Bolo to strašné. Viedli sme pokojnú demonštráciu a oni nás napadli," povedala podľa agentúry AP jedna z účastníčok akcie. "Zaobchádzali s nami ako s odpadkami," dodala. Na námestí dorazili sanitky. Mnoho demonštrantov utrpelo krvavé rany na hlave alebo na rukách. "Ukrajina doteraz nič také nezažila," citovala AFP poslanca Andreja Ševčenka.

Protesty v Kyjeve sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Polícia náhle udrela proti protestujúcim okolo 4:30 miestneho času (3:30 SEČ). "Obkľúčili nás a potom postupovali a každého tĺkli, mužov, ženy. Ľudia padali a oni ich mlátili. Omdlela som. Prebudila som sa v sanitke vedľa ľudí sa zakrvavenými tvári," uviedla istá mladá žena na videu, ktoré podľa AFP zverejnil jeden miestny opozičný web.

Zásah ihneď odsúdil americký veľvyslanec v Kyjeve. "Stále sa snažím pochopiť, čo sa stalo. Rozhodne ale odsudzujem akékoľvek násilie proti pokojným demonštrantom," zdôraznil podľa AFP na Twitteri ambasádor Geoffrey Pyatt.

Protesty v Kyjeve sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinské vedenie zmenilo minulý týždeň názor na asociačnú dohodu, ktorú s EÚ pripravovalo niekoľko mesiacov. Podľa opozície tak urobilo kvôli nátlaku Ruska. Prezident Janukovyč však svoj ​​obrat vysvetľoval zlým stavom ukrajinskej ekonomiky a údajne nedostatočnými prísľubmi pomoci zo strany EÚ.

Protesty v Kyjeve sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu