Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vládu v Kyjeve má zchrániť armáda: Demonštrácie rastú na sile!

Demonštranti zablokovali sídlo vlády Zobraziť galériu (10)
Demonštranti zablokovali sídlo vlády (Zdroj: SITA)

KYJEV - Napätie v ukrajinskej metropole po pokojnejšej noci opäť rastie. V predzvesti ďalšej veľkej demonštrácie, ktorú do Kyjeva zvolali opozičné predáci, ráno niekoľko tisíc stúpencov proeurópskej opozície v pokoji zablokovalo budovu vlády. Predpoludním potom tlačová služba vojsk ministerstva vnútra potvrdila, že do Kyjeva presúva ďalšie jednotky. Oživila tak špekulácie, že sa chystá vyhlásenie výnimočného stavu, aj keď hovorca vlády to krátko predtým poprel.

O tom, že sa prezident Viktor Janukovyč vraj pripravuje siahnuť k tomuto mimoriadnemu opatrenia, hovoril predák opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Arsenij Jaceňuk. Hovorca vlády ale podľa ukrajinských médií dnes tvrdil, že o zavedenie výnimočného stavu v krajine zatiaľ nešlo. Úrad prezidenta navyše uviedol, že normálne pokračujú prípravy na návštevu Číny, na ktorú má hlava štátu odletieť v utorok.

LIVE vysielanie


Live streaming video by Ustream

 

Avšak obavy z výnimočného stavu podporilo oznámenie vojsk ministerstva vnútra, že v Kyjeve je už 1000 nových vojakov a že ďalšie posily do hlavného mesta pribudnú. Zdôvodnenie, že posily majú predovšetkým vystriedať tých vojakov, ktorí už dlhú dobu zaisťujú poriadok v administratívnych budovách v hlavnom meste, veľa pokoja neprinieslo.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Interfax-Ukrajina informovala, že na nádvorí sídla vlády je osem autobusov plných príslušníkov špeciálnej zásahovej jednotky, ktorí však zatiaľ proti demonštrantom nič nepodnikajú. Podľa ruskej tlačovej agentúry ITAR-TASS pri budove stojí v štyroch radoch policajný kordón. Protestujúci do budovy so slovami "je štrajk" nepustili nikoho zo zamestnancov vládneho úradu a nie je tam ani premiér Mykola Azarov, ktorý zatiaľ neprišiel.

Podľa médií sa päť až šesť tisíc protestujúcich premiestnilo k sídlu kabinetu premiéra Mykola Azarova z námestia Nezávislosti, kde po víkendových zrážkach s policajnými komandami panoval do dnešného rána pokoj. Najvytrvalejší odporcovia vlády, ktorí na mieste vydržali do rána napriek drobnému dažďu a teplote niečo málo nad nulou, si postavili stany a zohrievali sa u početných ohníčkoch.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Po presunutí davu k vládnej budove bolo námestí takmer prázdne, ale ďalší ľudia sa tam už opäť schádzajú, Interfax-Ukrajina ich počet odhaduje na päť tisíc. Kyjevský správny súd pritom v nedeľu na žiadosť radnice až do 7. januára zakázal zhromažďovanie na niektorých miestach v centre metropoly, vrátane námestia Nezávislosti.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Situácia v Kyjeve sa počas víkendu dramaticky vyostrila po tom, čo polícia v sobotu ráno tvrdým zákrokom "vyčistila" námestie Nezávislosti od študentov protestujúcich proti nepodpísaniu dohody o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. V nedeľu však na rovnaké miesto prišlo protestovať oveľa väčšie davy, prinajmenšom 100 000 ľudí, ale agentúry píšu až 350 000.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Opoziční predstavitelia v nedeľu večer vyzvali Ukrajincov z celej krajiny, aby dnes prišli do Kyjeva podporiť úsilie zosadiť vládu a prezidenta. Do hlavného mesta už vraj mieria obyvatelia najmä zo západných častí krajiny, kde má proeurópska opozícia tradične silné zastúpenie. Starosta Ľvova vyzval k podpore protestu a varoval, že miestna polícia bude mesto brániť, ak tam centrálna vláda pošle svoje posily. Tiež vedenie Ivano-Frankivska otvorene podporilo revoltu, keď sa pridalo k štrajku, ktorú v meste vyhlásil opozičný štáb.

Účastníci protestov v nedeľu obsadili Kyjevskú radnici a tiež sídlo provládnych odborov. Na oboch miestach zatiaľ panuje pokoj.  Podľa kyjevskej mestskej správy v posledných dňoch vyhľadalo počas protestov lekársku pomoc 165 ľudí, z ktorých 105 bolo hospitalizovaných.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Interfax-Ukrajina informovala, že Jaceňuk na dnešnom rokovaní parlamentnej Zmierovacej rady vyhlásil, že prvým bodom utorkového zasadnutia zákonodarného zboru musí byť demisia vlády a ukončenie politických represií, vrátane prepustenia väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej a ďalších odporcov vlády. Neskôr on a ďalší predstavitelia opozičných strán rokovania opustili.

Rasmussen vyzval Ukrajincov, aby sa vyvarovali násilia počas demonštrácií

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval v nedeľu všetky strany na Ukrajine, aby sa zdržali násilia. Jeho výzva prišla po stretoch demonštrantov s bezpečnostnými jednotkami, ktoré si vyžiadali viac než 100 zranených v radoch demonštrantov i policajtov. "V Kyjeve veľký počet Ukrajincov aj naďalej vyjadruje svoju silnú podporu pre užšie vzťahy s Európskou úniou. Všade na svete majú ľudia právo demokraticky sa vyjadrovať," uviedol Rasmussen v oficiálnom komuniké.

Demonštranti zablokovali sídlo vlády
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Ukrajincov vyzýva, aby sa za každú cenu zdržali násilia a pripomenul, že násilie nie je "najlepší spôsob riešenia politických rozdielov v demokratickej spoločnosti."

"NATO plne rešpektuje všetkých Ukrajincov a demokratické ideály ukrajinského národa," skonštatoval Rasmussen. Zároveň požiadal Ukrajinu, ktorá v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby dodržiavala podpísané medzinárodné záväzky na zabezpečenie slobody prejavu a zhromažďovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu