Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet obetí pádu strechy supermarketu sa zastavil na čísle 54

Po páde strechy obchodu zahynulo 54 ľudí
Po páde strechy obchodu zahynulo 54 ľudí (Zdroj: SITA)

RIGA - Lotyšskí hasiči v pondelok ukončili prehľadávanie trosiek supermarketu v Rige, ktorého strecha sa vo štvrtok náhle zrútila, pričom podľa poslednej bilancie zahynulo najmenej 54 ľudí.

Tlačovej agentúre AFP to potvrdila hovorkyňa štátnej hasičskej a záchrannej služby Viktorija Sembele, podľa ktorej na mieste tragédie už od soboty nenachádzali žiadne ďalšie telá. V Lotyšsku sa zároveň končí aj trojdňový štátny smútok za obete udalosti označenej v sobotu prezidentom Andrisom Berzinšom za "masovú vraždu bezbranných ľudí". Obyvatelia dvojmiliónovej krajiny v pondelok mŕtvym venovali tri minúty ticha.

Strecha dva roky starej veľkopredajne v jednej z okrajových častí Rigy sa zrútila na zákazníkov a pracovníkov vo štvrtok okolo šiestej hodiny večer, keď zvykne nakupovať najviac ľudí. Po tom, ako na miesto dorazili pohotovostné zložky, sa zosypala ďalšia časť konštrukcie, pričom zahynuli traja hasiči.

Príčina havárie, ktorá je označovaná za najväčšiu tragédiu v Lotyšsku od získania nezávislosti v roku 1991, je stále neznáma. Podľa vyjadrenia odborníka citovaného miestnymi médiami strecha vykazovala "konštrukčné chyby", vyšetrovatelia však zatiaľ nevylučujú ani ďalšie možnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu