Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skaza na Filipínach: Tajfún vyťahoval mŕtvych z hrobov, vlasy sa ježili od hrôzy!

Z hrobu trčí ruka mŕtvoly Zobraziť galériu (4)
Z hrobu trčí ruka mŕtvoly (Zdroj: scmp.com)

HERNANI - Lebky ležiace voľne na náhrobných kameňoch a kostnaté ruky naťahujúce sa z hrobov cintorína vo východnej časti Filipín. To sú ďalšie svedectvá vyčíňania tajfúnu Haiyan, ktorý sa tadiaľ 8. novembra prehnal s takou silou, že vytrhol i mŕtvych z ich hrobov.

Hlboko šokovaní obyvatelia opisujú, ako sa nebolo kam schovať , keď búrka dorazila na pobrežie a vlny sa prehnali cez školu, kde sa pred ňou ukrývali deti a starí ľudia.

Tajfún Haiyan zabil v malom vidieckom mestečku Hernani najmenej 75 ľudí a ďalších 45 je stále nezvestných. A aby tej nočnej mory nebolo málo, búrka bola tak silná, že vytiahla aj mŕtvych z hrobov na miestnom cintoríne. Tí, ktorí jej vyčíňanie prežili, boli zdesení, keď našli cintorín v troskách.

"Bol to pohľad, z ktorého sa ježili vlasy hrôzou. Niektorí mŕtvi trčali napoly von z hrobov, ďalšie kostry boli roztrúsené po ulici," povedala Claire Gregoriová, humanitárna pracovníčka z neďalekej katolíckej diecézy Borongan. "Prišla voda a všetko vyplavila," dodala a ukázala na oceán, ktorý je od cintorína vzdialený asi 700 metrov a ukrytý za hustým pásom teraz zničeného pásu mangrovníkov.

Skaza na Filipínach: Tajfún
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scmp.com)

Katolícky cintorín sa v tejto hlboko nábožensky založenej krajine zmenil na zmes rozbitého a poprevracaného betónu a mramorových dosiek, to všetko napoly pokryté rozdrvenými koralmi, ktoré priniesla voda. Z jedného rozbitého hrobu trčala kostnatá ruka, na ďalších hroboch sa povaľovali lebky a vedľa na zemi bedrové kosti.

Skaza na Filipínach: Tajfún
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scmp.com)

Štyridsaťpäťročný Romeo Vazquez spomína, ako voda rýchlo stúpla a ďalších päť hodín vôbec neklesala. "Toto pole vyzeralo ako more. Plávali na ňom domy a lode a tiež ľudia, niektorí mŕtvi, niektorí ešte živí." Jeho rodina prežila, pretože včas utiekla na kopec za domom. Ale príbuzní, ktorých uložili na cintorín k večnému odpočinku, zmizli. "Môj brat je preč, jeho rozbitý hrob je prázdny. Moja babička tiež zmizla," hovorí Vazquez.

Sedemdesiatročný farmár Luciano Habagat sa do bezpečia prebrodil vodou, ktorá mu siahala po hrudník, keď jeho dom zaplavili vlny. Jeho sestra už také šťastie nemala, zahynula. "Ľudia boli hore kvôli silnému vetru, ale bola hrozná tma. Niektorí sa schovali do školy, iní utekali do kopcov," spomína.

Škola bola evakuačným strediskom a ľudia verili, že v nej budú v bezpečí, uviedla Gregoriová. "Po čase ale začalo byť vlhko na podlahe a keď otvorili dvere, vyvalil sa na nich príval morskej vody," opísala hrozivé momenty.

Filipíny stále počítajú, koľko obetí si vlastne supertajfún Haiyan vyžiadal. Posledná oficiálna bilancia uvádzala 3976 mŕtvych, 1600 nezvestných a až štyri milióny tých, ktorí prišli o strechu nad hlavou.

V Hernani okrem pátrania po nových obetiach a nezvestných museli preživší navyše znovu pochovať aj svojich skôr zosnulých príbuzných. Väčšina z nich skončila v hromadnom hrobe, ktorému miestny kňaz spoločne požehnal. Výnimkou bol muž, ktorý mal pohreb len dva dni predtým, než búrka udrela. Tomu rodina vystrojila ešte jednu poslednú rozlúčku a uložila ho späť do pôvodného hrobu.

Skaza na Filipínach: Tajfún
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scmp.com)

Skaza na Filipínach: Tajfún
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scmp.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu