Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nebezpečný Putin sa zaradil k špičke: Len niekoľko ľudí na svete sa mu vyrovná

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin sa stal nositeľom pásu a čestného diplomu o udelení deviateho danu v tradičnom kórejskom bojovom športe a umení taekwondo.

Diplom i pás mu udelila Celosvetová federácia taekwondo, informovala dnes agentúra RIA Novosti. Putin v reakcii na to uviedol, že si také vyznamenanie ani nezaslúži, lebo jeho schopnosti sotva zodpovedajú deviatemu danu. Dodal, že ocenenie vníma ako spôsob popularizácie "tohto skvelého bojového umenia", a že v Rusku sa pokúsia vytvoriť podmienky pre rozvoj tohto druhu športu. 

Nositeľ deviateho danu sa považuje za majstra bojového umenia, ktorému sa podarilo zvládnuť všetky jeho nuansy a dosiahnuť príslušný stupeň duchovného rozvoja.   Na svete je len niekoľko nositeľov deviateho danu - medzi nimi sú ako čestní nositelia aj politickí lídri a prezidenti USA, Indonézie Hondurasu, Španielska, Chorvátska a Pakistanu. Bývalý prezident USA Bill Clinton má napríklad čestný 10. dan.

Taekwondo je pomerne nový kórejský bojový šport a bojové umenie bez použitia zbraní, zameraný najmä na sebaobranu, sebaovládanie a zdravú sebadôveru. Má zaručiť úplné využitie sily a rýchlosti ľudského tela. Charakteristická preň je hlavne kopacia technika. Taekwondo sa praktizuje v 205 krajinách sveta a podľa údajov celosvetovej federácie sa mu venuje 70-80 miliónov ľudí.

Ako pripomína agentúra RIA Novosti, Putin je známym milovníkom športu; aktívne sa venuje lyžovaniu a džudu. Má aj čierny pás v karate. Vyskúšal si i curling, automobilové preteky, bedminton i armwrestling. Zaujíma sa aj o hokej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu