Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vlastenectvo je za Putina na ústupe, ukázal prieskum

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Počet Rusov, ktorí sa sami považujú za vlastencov, sa od nástupu prezidenta Vladimira Putina k moci pred 13. rokmi znížil o osem percent.

Vyplýva to z prieskumu nezávislej agentúry Levadove centrum zverejneného v utorok. Podľa jeho výsledkov 69 percent respondentov uviedlo, že sa cíti byť patriotmi, pričom v roku 2000 sa ich tak vyjadrilo ešte 77 percent.

Prieskum tiež zistil, že definícia vlastenectva sa od prelomu storočí trochu zmenila. Za „pracovanie a konanie pre dobro krajiny“ ho považuje už len 21 percent opýtaných, v roku 2000 to bolo ešte 35 percent. Vlastenectvo ako „milovanie svojej krajiny“ stále chápe rovnako vyše 60 percent Rusov a ako „vlastnú krajinu lepšiu než iné“ 21 percent opýtaných v porovnaní s predošlými 17 percentami.

Putinova administratíva sa v uplynulých rokoch značne sústreďuje na myšlienku národnej identity. Deje sa tak v rámci snáh vlády definovať a modernizovať postsovietsku ideológiu v čase boja proti politickej opozícii, rozsiahlej nespokojnosti verejnosti s korupciou a straty vplyvu Ruska na globálnom poli. Informácie priniesla agentúra RIA Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu