Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráma v New Jersey: Spoveď Slovenky, okolo ktorej svišťali guľky bláznivého strelca!

Strelec Richard spáchal nakoniec samovraždu Zobraziť galériu (9)
Strelec Richard spáchal nakoniec samovraždu (Zdroj: nj.com, SITA)

NEW JERSEY - Dlhé minúty hrôzy a strachu. Nákupným centrom Paramus v New Jersey sa začiatkom týždňa ozývala streľba. Mladý roznášač pizze Richard Shoop (†20) bezcieľne pálil jednu ranu za druhou a vystrašení návštevníci po skupinách vybiehali na ulicu. Uprostred množstva vydesených ľudí bola aj Humenčanka Štefánia, ktorá len o pár minút unikla stretnutiu zoči-voči strelcovi. Ten nakoniec obrátil zbraň proti sebe a v pivnici nákupného centra sa zastrelil.

Prvé guľky presvišťali stenami tretieho najväčšieho nákupného centra v Amerike v pondelok asi o 9:30, krátko pred zatváracou dobou. Pár minút predtým doň vošla aj Humenčanka Štefánia, ktorej dcéra býva len niekoľko desiatok metrov odtiaľ. "Asi 10 minút po príchode sme počuli akoby výstrel, ľudia spozorneli a začali byť vystrašení, niektorí z nich si mysleli, že je to ohňostroj," opísala pre portál humencanonline.sk dramatické chvíle.

Dráma v New Jersey:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nj.com, SITA)

Mladý strelec Richard v čiernej koženej bunde a motorkárskej helme v tom čase prechádzal uličkami a bratovou puškou pálil okolo seba. Údajne nemieril na nikoho konkrétneho, len bezcieľne strieľal. "Mal viac než dosť príležitostí strieľať na ľudí, no neurobil to," povedal prokurátor John Molinelli. To však vystrašení návštevníci ani len netušili a v snahe zachrániť si život, utekali hromadne von z centra. "Niekto vykríkol, že v obchodnom dome sa strieľa, rýchlo sme utekali k východu a na parkovisko do auta s pocitom, že síce nevieme, čo sa vlastne deje, ale vieme, že sa musíme odtiaľ čo najskôr dostať domov," spomína si Štefánia.

Medzitým, čo na smrť vydesení ľudia vybiehali na ulicu a obchodné centrum obliehali desiatky policajtov, sa ozbrojený mladík presunul do pivničných priestorov, kde obrátil zbraň proti sebe a vystrelil. Po evakuácii všetkých návštevníkov ho tam našli ležať v kaluži krvi. Humenčanke, ktorá unikla z centra medzi prvými, dodnes pri spomienke na pondelňajšiu streľbu prebieha mráz po chrbte. Nechce si ani len predstaviť, čo by sa udialo, keby sa dostala do cesty zmäteného strelca.

Dráma v New Jersey:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nj.com, SITA)

Strelcovi sa vyhla len náhodou

Údajne tomu nechýbalo málo. "Určite by sme tam prišli skôr a obišli ho dookola, ale asi pol hodinu predtým sme sa zdržali v potravinách pri pokladni a práve to nás asi zabrzdilo, aby sme nakoniec v tej nesprávnej chvíli neboli na nesprávnom mieste," uvedomuje si. Štefánia našťastie obišla bez zranení, no nepríjemných pocitov pri ďalších návštevách nákupného centra sa zrejme tak skoro nezbaví.

Informácie zo zahraničných médií sa zhodujú v domnienkach, že Richard išiel do nákupného centra s cieľom spáchať samovraždu a nemal v úmysle nikomu inému ublížiť. "Jeho zámerom bolo spáchať samovraždu, alebo urobiť niečo, čo by prinútil policajtov zastreliť ho," uviedol pre Daily News prokurátor Molinelli. Richard sa podľa kamarátov dal na zlé chodníčky po ukončení strednej školy. Pracoval v miestnej pizzerii a v meste Teaneck bol známy ako drogový díler. Sám pritom užíval drogu Molly, čo je čistejšia forma extázy.

Strelec Richard Shoop (vpravo)
Zobraziť galériu (9)
Strelec Richard Shoop (vpravo)  (Zdroj: nj.com, SITA)

Ľudia z Richardovho okolia sa z jeho konania stále nevedia spamätať. "Som zdrvený. Prečo muselo zomrieť tak krásne dieťa? Je to naozaj tragické," povedal otec dievčiny, ktorá sa s mladým strelcom kamarátila. Nikto nemá ani len tušenia, prečo sa rozhodol skoncovať so životom práve takýmto spôsobom. Viac svetla do prípadu vnesie až ďalšie vyšetrovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu