Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Plány na usporiadanie Európy po vojne: Takto mohlo dopadnúť Československo!

Stalin
Stalin

VIEDEŇ - Obnovenie nezávislého Rakúska po druhej svetovej vojne je výsledkom vôle vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Pri príležitosti 70. výročia podpísania takzvanej moskovskej deklarácie, ktorá za jeden z cieľov určila opätovné zriadenie samostatného Rakúska, to vyhlásil rakúsky historik Stefan Karner. Ruská historička Olga Pavlenkovová podľa agentúry APA pripomenula, že Kremeľ pritom až do leta 1943 zvažoval aj možnú federáciu Rakúska s niektorou z krajín v regióne, napríklad s Československom.

Sovietsky minister zahraničia Vlačeslav Molotov ešte v roku 1942 rokoval s československým exilovým prezidentom Edvardom Benešom o federácii Rakúska, Československa a Poľska. Beneš bol ale podľa Pavlenkovovej proti projektu, pretože nesúhlasil so silnou rakúskou pozíciou v takomto zväzku.

Rakúskou budúcnosťou sa zaoberal aj Západ. Spojené štáty sa zamerali skôr na nemeckú otázku, preto má väčšina plánov britské korene. Jednou z myšlienok bolo aj vytvorenie spolkového štátu spojením rakúskych krajín s Bavorskom, prípadne s Bádenskom-Württemberskom. Obe spomínané krajiny však zostali súčasťou Nemecka.

"Stalin ale povedal nie: Nemecko sa musí rozdeliť, ale Rakúsko samotné zostane," povedal Karner o plánoch integrovať Rakúsko do širšej spolkovej krajiny. Sovietsky diktátor totiž nechcel v regióne vytvoriť žiadnu obdobu Rakúsko-Uhorska, pretože nakoniec počítal s "ruskou predzáhradkou". "Táto Medzieurópa mala byť pod ruským vplyvom, a to by Rakúsko narušilo," dodal Karner.

Moskovská deklarácia, ktorú 30. októbra 1943 podpísali Sovietsky zväz, USA a Británia, sa skladá zo štyroch častí. Prvá obsahuje spoločnú deklaráciu spomínanej trojice mocností a Číny, že budú do bezpodmienečnej kapitulácie pokračovať vo vojne proti Nemecku, Taliansku a Japonsku. Druhá sa týka obnovy demokratického Talianska. Tretia časť označuje anšlus Rakúska, teda jeho pripojenie k Nemecku v marci 1938, za neplatný a predpokladá demokratickú obnovu krajiny. Posledná časť sa zaoberá nacistickými vojnovými zverstvami, ktorých páchatelia by sa mali zodpovedať v krajinách, kde zločiny spáchali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu