Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecko sa sťažuje: Svet zlyháva pri riešení humanitárnej krízy v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUVAJT - Turecký minister zahraničných vecí Ahmed Davutoglu sa vo štvrtok sťažoval na zlyhanie medzinárodného spoločenstva pri riešení humanitárnej krízy vo vojnovej Sýrii. Minister vyhlásil, že potraviny a lieky tam už dochádzajú a ostreľovači strieľajú do tehotných žien. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Davutoglu na návšteve Kuvajtu povedal, že Turecko, ktoré prijalo vyše 600.000 sýrskych utečencov, nechá svoje hranice so Sýriou otvorené pre ľudí utekajúcich pred násilím. Zdôraznil však, že svet musí niesť časť humanitárneho bremena.

"Musím vyjadriť svoje hlboké sklamanie a pocit márnosti nad chýbajúcou správnou reakciou medzinárodného spoločenstva ohľadne humanitárnej situácie na území Sýrie," povedal Davutoglu novinárom v Kuvajte, kde viedol rozhovory o dvojstranných vzťahoch.

Turecko, ktoré má 900 kilometrov dlhú spoločnú hranicu so Sýriou, je ostrým kritikom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a významným podporovateľom povstalcov bojujúcich proti Asadovi.

Počas vyše dvaapolročného konfliktu bolo zabitých už viac ako 100.000 ľudí a milióny obyvateľov museli ujsť zo svojich domovov.

"Tí, čo môžu prísť do Turecka, sú šťastlivci. Tí, čo zostali v Sýrii, nemajú čo jesť, nemajú nemocnice, lieky, nič," uviedol šéf tureckej diplomacie.

Davutoglu sa zmienil aj o názorovo rozdelených veľmociach, ktoré dominujú Bezpečnostnej rade OSN - kritizoval tie, čo sú zodpovedné za nepresadenie rezolúcie rady, ktorá by účinne riešila sýrsku krízu.

"Snajperi strieľajú do tehotných dám," vyhlásil Davutoglu a citoval pritom nedávne správy z médií. Civilisti bez možnosti získať potraviny sú nútení jesť mačacie a psie mäso, aby prežili, ako dodal Davutoglu na tlačovej konferencii s kuvajtským kolegom.

Kuvajt plánuje usporiadať v januári medzinárodnú humanitárnu konferenciu na pomoc Sýrii a poukazuje na to, že krajiny susediace so Sýriou sa zo všetkých síl snažia zvládnuť prúdy ľudí vyhnaných z domova. Kuvajt zároveň varoval, že násilie sa môže preniesť aj cez sýrske hranice do zahraničia.

"Situácia v Sýrii je veľmi nebezpečná, upozorňujeme na to od začiatku. Krviprelievanie sa nezastaví pred sýrskymi hranicami, ale rozšíri sa po regióne," uviedol kuvajtský minister zahraničných vecí šejk Sabáh al-Hamad as-Sabáh. "Sýria upadá a stáva sa darebáckym štátom, skrachovaným štátom, kde sa šíria extrémistické myšlienky, drogy, zbrane a pribúdajú zločinci," dodal kuvajtský minister.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu