Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri Damasku sa zhromažďujú tisíce bojovníkov, Hizballáh chce udrieť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Libanonské hnutie Hizballáh rozmiestnilo 15 000 svojich bojovníkov severne od Damasku v príprave na rozhodujúcu bitku o hornatú oblasť Kalamún. Podľa stále sa upresňujúcich správ Izrael pri stredajších náletoch na dve miesta v západnej Sýrii zničil rakety určené Hizballáhu.

Táto libanonská šíitska organizácia bojuje v Sýrii na strane tamojšej armády. Jej programom je tiež boj proti Izraelu, ktorý sa do sýrskeho konfliktu nemieša, ale jasne povedal, že zabráni presunu výzbroje do rúk Hizballáhu do Libanonu.

Správy o stredajších izraelských náletoch na sklady zbraní v západnej Sýrii sa ešte len upresňujú. Izrael útok nekomentoval, ale potvrdili ho americké zdroje. Podľa sýrskej webové stránky Dampress.com zasiahli rakety vypálené z oblasti Stredozemného mora sýrsku raketovú základňu Snúbar Džabla južne od Latakia. Spravodajská stanica Al - Arabíja tvrdí, že zasiahnuté boli dva sklady, v ktorých boli rakety pripravené na prevoze do Libanonu. Podľa jej zdrojov išlo o rakety ruskej výroby SA - 8.

Izrael správu odmietol komentovať, ale vojenský analytik Ron ben Izaj povedal, že Sýria sa nepretržite snažia zásobovať Hizballáh raketami a sýrske letectvo učí členov ozbrojené sekcie Hizballáhu s raketami zaobchádzať.

SA - 8 sú zastarané rakety, ktoré má sýrska armáda od 80.rokov. Sú umiestnené na pohyblivom podvozku. Hoci sú pomerne primitívne, vďaka mobilite a malým rozmerom je možné ich ľahko ukryť. Sú vybavené radarom, ktorý sa ale po vypálení strely vypne, takže je ťažké je zamerať.

Latákíja leží v západnej Sýrii, v oblasti obývanej vládnucimi alávitmi. Ide o dobre stráženú oblasť a Hizballáh sa v minulosti podieľal práve na bojoch v západnej Sýrii. Tvrdí, že pomáha chrániť sýrsku šiitské komunitu, ku ktorej Alávím patrí.

Teraz je údajne 15 000 jeho bojovníkov pripravené pomôcť dobyť armáde späť Kalamún. Spolu s Hizballáhom tam posilňuje svoje jednotky aj sýrska armáda. Kalamún leží medzi Damaskom a tretím najväčším mestom krajiny Homs. Bitka má byť podľa zdroja Al - Arabia odvetou za nedávny útok opozície na veliteľstvo sýrskej šiitskej brigády abú Fadl Abbása v šiitskej časti Damasku. Hizballán pomohol tento rok sýrskej armáde vybojovať späť mesto Kusajr pri libanonských hraniciach. Mnoho povstalcov z Kusajru odišlo práve do Kalamúnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu