Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyrezávané čínske rohy nosorožca: Predali sa za pol milióna eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Pár vyrezávaných čínskych starožitných rohov nosorožca predali na aukcii na Novom Zélande za rekordnú cenu 797.300 novozélandských dolárov (zhruba 493.570 eur), uviedla dnes tlačová agentúra Sinchua.

Rohy pochádzajú z 19. storočia a sú považované za najjemnejšiu prácu a najvzácnejší príklad čínskej starožitnosti, ponúknutej na predaj na Novom Zélande.

Aukčný dom Webb's z Aucklandu informoval, že išlo celosvetovo o jednu z najvyšších cien dosiahnutú za vyrezávané rohy nosorožca a doteraz najvyššiu cenu na novozélandskom trhu so starožitnosťami. Predajná cena prevýšila odhad o 454 percent.

Celosvetovo sa dopyt po vyrezávaných rohoch nosorožca v poslednom desaťročí prudko zvýšil, osobitne je záujem u bohatých Číňanov. Odhaduje sa, že na svete je len 3000 až 4000 zachovaných vyrezávaných rohov nosorožca.

Zložité dekorácie na predaných rohoch predstavujú nádej sľubujúce čínske symboly krásy, vytrvalosti, uzdravovania sa a dlhovekosti.

Rohy pôvodne patrili do zbierky sira Johna Budda Pheara, sudcu najvyššieho súdu na Cejlóne (v súčasnosti Srí Lanka). Jeho syn Gilbert Phear ich začiatkom 20. storočia priniesol na Nový Zéland a potom tam zostali v majetku jeho rodiny.

Čínska tradícia vyrezávania rohov nosorožca sa datuje prinajmenšom do ôsmeho storočia, motívy sa vyvíjali. Takéto rohy mohli mať len veľmi bohatí a významní ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu