Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda USA naďalej nedokáže nájsť riešenie platobnej neschopnosti

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Osud americkej fiškálnej krízy sa zdramatizoval po tom, ako republikáni zo Snemovne reprezentantov v noci nadnes stiahli svoj návrh zákona o ukončení čiastočnej vládnej odstávky a zvýšení dlhového stropu krajiny. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Republikánski lídri nedokázali nájsť vo vlastných radoch dostatočnú podporu pre daný návrh zákona, následkom čoho komisia odložila ďalšie rokovanie o ňom. Americká vláda tak čelí hrozbe bezprecedentnej platobnej neschopnosti, ktorá by mohla prísť už vo štvrtok, keď sa očakáva rozšírenie dlhového stropu.

Podľa ratingovej agentúry Fitch Ratings by mohli dané opatrenia krajiny ohroziť jej najvyššie hodnotenie AAA. Bezprostredne nebolo jasné, či sa obe komory Kongresu dokážu zhodnúť na návrhu zákona včas, teda do jeho podpísania prezidentom Barackom Obamom dnes vo večerných hodinách miestneho času, píše DPA.

"Pevne dúfam, že sa to vyrieši. Nesmieme zlyhať, pretože by to nepoškodilo len našu vlastnú ekonomiku, ale ekonomiku celého sveta," uviedol pre spravodajskú stanicu CNN demokratický senátor Joe Manchin, ktorý je zástancom kompromisného riešenia.

"Predĺžené rokovania ohľadom zvýšenia dlhového stropu môžu podkopať dôveru v americký dolár ako najväčšej globálnej rezervnej meny, ako aj celkovú dôveru v Spojené štáty," dodala Fitch Ratings. Minister financií Jacob Lew považuje štvrtok za konečný termín, keď krajina dosiahne dlhový strop s 30 biliónmi dolárov k dispozícii.

Znefunkčnenie činnosti početných vládnych inštitúcií, ku ktorému došlo 1. októbra, keď sa v USA začal fiškálny rok 2013/2014, bude pokračovať a federálna vláda by sa mohla dostať tento týždeň do platobnej neschopnosti. Krajina by tak po prvýkrát nebola schopná splácať svoje dlhy, varoval Medzinárodný menový fond (MMF).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu