Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deň do "katastrofy" v USA: Známy miliardár hovorí o zbrani hromadného ničenia!

Warren Buffett
Warren Buffett

WASHINGTON - Hrozba, že Spojené štáty nezvýšia svoj ​​dlhový strop, je politickou zbraňou hromadného ničenia a nemala by byť použitá. Americkej televíznej stanici CNBC to povedal americký miliardár a známy investor Warren Buffett. O zvýšení vládneho dlhového stropu v posledných dňoch intenzívne rokujú americkí zákonodarcovia, k zhode ale zatiaľ nedospeli. Peniaze na úhradu splatných záväzkov by Spojeným štátom mohli dôjsť vo štvrtok.

Myšlienka, že by Kongres strop pre zadlženie nemusel dokázať zvýšiť, je potom, čo "ste tie peniaze už minuli", "politickou zbraňou hromadného ničenia" porovnateľnou s otravným plynom, vyhlásil v dnes zverejnenom rozhovore vplyvný finančník, ktorý je šéfom amerického investičného fondu Berkshire Hathaway.

Strany, ktoré sa rokovania zúčastnia, vyzval, aby limit pre zadlženie takto nepoužívali. "Je veľa zbraní, ktoré je možné použiť", napríklad obštrukcie, vyhlásil tiež investor, ktorý v roku 2011 pomáhal súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi zháňať peniaze na kampaň k prezidentským voľbám.

Preslávený investor, prezývaný pre svoju predvídavosť "veštec z Omahy", tento rok vypadol z prvej trojice najbohatších ľudí sveta podľa rebríčka časopisu Forbes. S odhadovaným majetkom 53,5 miliardy dolárov skončil na štvrtom mieste za Španielom Amanciom Ortegom, zakladateľom americkej spoločnosti Microsoft Billom Gatesom a mexickým magnátom Carlosom Slimom.

USA hrozí bezprecedentná platobná neschopnosť

Osud fiškálnej krízy sa zdramatizoval po tom, ako republikáni zo Snemovne reprezentantov v noci nadnes stiahli svoj návrh zákona o ukončení čiastočnej vládnej odstávky a zvýšení dlhového stropu krajiny.

Republikánski lídri nedokázali nájsť vo vlastných radoch dostatočnú podporu pre daný návrh zákona, následkom čoho komisia odložila ďalšie rokovanie o ňom. Americká vláda tak čelí hrozbe bezprecedentnej platobnej neschopnosti, ktorá by mohla prísť už vo štvrtok, keď sa očakáva rozšírenie dlhového stropu.

Podľa ratingovej agentúry Fitch Ratings by mohli dané opatrenia krajiny ohroziť jej najvyššie hodnotenie AAA. Bezprostredne nebolo jasné, či sa obe komory Kongresu dokážu zhodnúť na návrhu zákona včas, teda do jeho podpísania prezidentom Barackom Obamom dnes vo večerných hodinách miestneho času, píše DPA.

"Pevne dúfam, že sa to vyrieši. Nesmieme zlyhať, pretože by to nepoškodilo len našu vlastnú ekonomiku, ale ekonomiku celého sveta," uviedol pre spravodajskú stanicu CNN demokratický senátor Joe Manchin, ktorý je zástancom kompromisného riešenia.

"Predĺžené rokovania ohľadom zvýšenia dlhového stropu môžu podkopať dôveru v americký dolár ako najväčšej globálnej rezervnej meny, ako aj celkovú dôveru v Spojené štáty," dodala Fitch Ratings.

Minister financií Jacob Lew považuje štvrtok za konečný termín, keď krajina dosiahne dlhový strop s 30 biliónmi dolárov k dispozícii.

Krajiny, ktorým USA dlhujú najviac (Zdroj: Washington Post)

Čína - 1,3 bilióna dolárov

Japonsko - 1,1 bilióna dolárov

Karibské bankové centrá - 287,7 miliárd dolárov

Vývozcovia ropy - 257,7 miliárd dolárov

Brazília - 256,4 miliárd dolárov

Taiwan - 185,8 miliárd dolárov

Švajčiarsko - 178,2 miliárd dolárov

Belgicko - 167,7 miliárd dolárov

Veľká Británia - 156,9 miliárd dolárov

Luxembursko - 146,8 miliárd dolárov

Rusko - 131,6 miliárd dolárov

Hongkong - 120,0 miliárd dolárov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu