Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaná sabotáž: Chladenie jadrového reaktoru odstavili medúzy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: The Sun)

ŠTOKHOLM - Jeden z reaktorov jadrovej elektrárne Oskarshamn na juhu Švédska bol od nedele do utorka odstavený pre nahromadenie medúz v jeho chladiacom systéme. O kurióznej situácii v stredu informovala spoločnosť OKG, ktorá zariadenie na pobreží Baltského mora prevádzkuje.

Neplánovaná odstávka postihla najnovší, tretí blok elektrárne, ktorého 1400-megawattový varný reaktor je najvýkonnejším vo Švédsku a zároveň najväčším svojho druhu na svete. Medúzy sa nahromadili v prívode chladiacej vody, pričom ich množstvo bolo podľa hovorkyne OKG Emmy Davidssonovej "väčšie než kedykoľvek predtým".

"Každú jeseň sa musíme zbavovať medúz, no nikdy nie toľkých," povedala Davidssonová pre tlačovú agentúru AFP. Medúzy poškodili mechanizmus filtrujúci morskú vodu, ktorého časti museli technici vymeniť. Systém zároveň upravili, aby zabránili ďalším "inváziám". Dočasné odpojenie reaktora nemalo za následok výpadky v dodávkach elektriny. Podobné incidenty sa v minulosti vyskytli aj v iných jadrových elektrárňach na morských pobrežiach. Predpokladá sa, že k premnoženiu medúz prispievajú faktory ako zvýšené znečistenie a teplota vody či obmedzenie biodiverzity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu