Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Japonsko odstavilo svoj posledný jadrový reaktor

Fukušima
Fukušima

TOKIO - Posledný jadrový reaktor v Japonsku, ktoré ešte vyrábal elektrinu, dnes skoro ráno miestneho času odstavili. Oznámila to televízna stanica NHK.

Spoločnosť Kansai Electric Power, ktorá je prevádzkovateľom jadrovej elektrárne Ói ležiacej v na ostrove Honšú, začala v nedeľu večer znižovať výkon reaktora číslo 4.

Reaktor následne zastavil výrobu elektriny a definitívne bol odstavený dnes približne o 01.30 h miestneho času (v nedeľu o 19.30 h SELČ). To znamená, že v Japonsku po 14 mesiacoch opäť nie je v prevádzke ani jeden z 50 jadrových reaktorov.

Po havárii v elektrárni Fukušima-I v marca 2011 všetky jadrové reaktory v Japonsku odstavili, aby sa mohli uskutočniť bezpečnostné kontroly. Dva reaktory v elektrárni Ói v minulom roku uviedli znova do prevádzky. Reaktor číslo 4 v elektrárni Ói zostal jediný v prevádzke po tom, čo ďalší odstavili začiatkom tohto mesiaca na pravidelnú kontrolu.

Japonské elektrárenské podniky požiadali jadrový regulačný úrad o udelenie súhlasu na opätovné spustenie 12 reaktorov v šiestich jadrových elektrárňach, vrátane elektrárne Ói. Úrad sa začal žiadosťami zaoberať v júli a proces ich posudzovania bude trvať asi šesť mesiacov. S reštartom reaktorov musia súhlasiť aj okolité obce a mestá.

Pred haváriou v elektrárni Fukušima-I vyrábali jadrové elektrárne v Japonsku približne 30 percent elektriny. Po nešťastí sa vo zvýšenej miere začala využívať tepelná energia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu