Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obama uplatní veto na akýkoľvek čiastkový zákon o financovaní vlády

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama uplatní veto na akúkoľvek čiastkovú legislatívu, ktorej cieľom by bolo obnoviť financovanie federálnych úradov. Prezident podporuje prijatie uceleného zákona o federálnom rozpočte, ktorý by prešiel naprieč politickým spektrom. Oznámil to Biely dom.

"Tieto čiastkové snahy nie sú riešením, nie sú cestou k fungovaniu vlády," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa Bieleho domu Amy Brundageová.

Prezident podľa tohto komuniké žiada Snemovňu reprezentantov, kontrolovanú republikánmi, aby prijala zákon, ktorý by zabezpečil financovanie federálnej vlády bez akýchkoľvek ďalších opatrení a dodatkov k iným zákonom.

"Prezident i Senát jasne deklarovali, že nepristúpia na túto hru. Ak nejaké iné zákony prezident dostane na stôl, uplatní veto," uviedla hovorkyňa.

Spojené štáty sa v utorok úderom polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti, keďže Kongres do tohto termínu neschválil rozpočet na nový fiškálny rok. Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu.

USA hrozí 17. októbra ďalší úder, keďže dosiahnu tzv. dlhový strop, keď si už ďalej nebudú môcť požičiavať, čo by výrazne ovplyvnilo aj svetové trhy.

Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v noci na utorok v Snemovni reprezentantov prijali dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia.

 Obe komory Kongresu sa zhodli len na opatrení, ktoré v prípade začiatku obdobia platobnej neschopnosti zaistia členom armády, že budú aj naďalej dostávať výplaty.

Platobná neschopnosť Obamov zdravotnícky program nezastavila

Napriek výpadku vo financovaní verejných inštitúcií v Spojených štátoch začali v utorok uvádzať do praxe rozhodujúcu časť reformy zdravotníctva z dielne administratívy Baracka Obamu, ktorá je predmetom sporu sprevádzajúceho schvaľovanie nového federálneho rozpočtu v Kongrese. Nový systém zdravotného poistenia známy pod prezývkou Obamacare bol uzákonený ešte v roku 2010 a mal by pomôcť desiatkam miliónov Američanov, ktorí si primeranú starostlivosť doteraz nemohli dovoliť.

Spojené štáty sú totiž jedinou vyspelou demokraciou sveta, ktorá v súčasnosti nemá systém povinného zdravotného poistenia. Zatiaľ čo zástancovia hovoria o veľkom kroku vpred, odporcovia z radov opozičných republikánov sa reformu snažia zvrátiť, čo vyústilo do zablokovania rozpočtu pre nový fiškálny rok začínajúci sa 1. októbra.

Obama: Republikáni musia zabezpečiť znovuotvorenie vládnych úradov

Americký prezident Barack Obama v utorok podrobil republikánov ostrej kritike za zlyhanie rokovaní o vládnych výdavkoch v novom rozpočtovom roku. V utorok preto do práce nenastúpilo až milión štátnych zamestnancov, ktorí si budú musieť zobrať neplatené voľno.

Zo strany Republikánskej strany ide podľa Obamu o "ideologickú križiacku výpravu" s cieľom potopiť jeho kľúčovú zdravotnícku reformu, ktorá je jadrom celého sporu. "Vyzývam republikánov v snemovni, aby opäť sfunkčnili vládu," vyhlásil Obama s tým, že zámerom je pripraviť milióny Američanov o zdravotnú starostlivosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu