Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Katastrofa v USA zažehnaná? Lídri sa dohodli na zvýšení dlhového stropu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americkí demokrati a republikáni v Senáte dnes dosiahli nadstranícku dohodu o zvýšení dlhového stropu Spojených štátov a skončení "odstávky" vlády, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Politickú dohodu oznámili líder demokratov v Senáte Harry Reid a líder republikánov v tejto hornej komore amerického Kongresu Mitch McConnell.

Republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý bol predtým proti akejkoľvek dohode kvôli financovaniu zdravotníckej reformy amerického prezidenta Baracka Obamu (známej ako Obamacare) uviedol, že nemá záujem zdržiavať schvaľovanie opatrenia.

Očakáva sa, že dohodu schváli ešte počas dnešného dňa republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Podľa DPA však zatiaľ nie je jasné, ako bude prebiehať legislatívny proces.

Stranícki lídri v Senáte boli údajne blízko k dohode už od pondelka. Snaha predsedu Snemovne reprezentantov Johna Boehnera presadiť alternatívny plán neuspela, pretože nezískal podporu ani u vlastných republikánov, ktorí majú v snemovni väčšinu.

Bez dohody však americká vláda dosiahne už tento štvrtok dlhový limit, nebude si môcť ďalej požičiavať pomocou nových dlhopisov a môže prepadnúť do platobnej neschopnosti. Dlhový limit krajiny je v súčasnosti na úrovni 16,7 biliónov dolárov (12,3 bil. eur).

Spory o rozpočet a vládny dlh v USA spôsobili, že federálna vláda funguje druhý týždeň v obmedzenom režime a státisíce štátnych zamestnancov čerpajú neplatenú dovolenku. Republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, chcú zablokovať financie pre zdravotnícku reformu prezidenta Baracka Obamu a súhlas s odblokovaním vlády a zvýšením dlhového stropu podmieňujú dohodou o znižovaní výdavkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu