Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý pápež odmietol obvinenia z utajovania sexuálneho zneužívania

Emeritný pápež Benedikt XVI
Emeritný pápež Benedikt XVI

VATIKÁN - Emeritný pápež Benedikt XVI. poprel, že by sa počas svojho pontifikátu snažil utajovať prípady sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi.

Uviedol to v liste talianskemu publicistovi a matematikovi Piergiorgiovi Odifreddimu, ktorý sa tejto problematike venoval. Podľa agentúry Reuters išlo o prvé autorizované verejné vyjadrenie Benedikta XVI. od jeho odstúpenia z pápežského stolca 28. februára tohto roku.

"Pokiaľ spomínate zneužívanie neplnoletých kňazmi, môžem ho, ako viete, priznať len s hlbokým zdesením. Ale nikdy som sa tieto veci nesnažil zakrývať," napísal emeritný pápež v 11-stranovom liste.

Výňatky z textu zverejnili s Benediktovým súhlasom talianske noviny La Repubblica. Skupiny zastupujúce obete zneužívania obviňovali bývalého pápeža, že nevynaložil dostatočné úsilie, aby tejto trestnej činnosti v rámci cirkvi zamedzil.

Kritici toto tvrdenie vzťahovali na jeho takmer osemročné pôsobenie na pápežskom stolci i na predchádzajúce skoro štvrťstoročie strávené na čele vatikánskej kongregácie, dohliadajúcej na dodržovanie katolíckej doktríny vo veciach viery a mravov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu