Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Blížime sa ku koncu: Vedci stanovili "dátum" zániku života na Zemi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: sfbkk.com)

PRAHA - Nikoho z nás nemusí trápiť to, čo stane o sto, tisíc či desaťtisíc rokov a už duplom nie to, čo príde o miliardu, ale aj tak pre nás bývajú poznatky o vzdialenej budúcnosti fascinujúce. Vedci v novej štúdii uverejnenej v časopise Astrobiology1 tvrdia, že naša Zem už má tie najlepšie časy za sebou.

Život na Zemi dospel podľa nich do svojej poslednej tretiny. Vznikol totiž niekedy pred 3,5 miliardami rokov a jeho neodvratný zánik nastane o 1,75 miliardy rokov. Zem totiž pozvoľna opustí obývateľnú zónu okolo Slnka.

Hoci sa Zem posúva od našej hviezdy každý rok iba o 15 centimetrov, premenlivosť svietivosti sĺnk je oveľa dynamickejšia. Obývateľné pásmo, v ktorom sa na povrchu planét môže udržať v kvapalnom stave voda, sa v prípade nášho Slnka posúva vnútorne približne o meter za rok. Zem je teraz už za stredom obývateľného pásma, bližšie k vnútornému okraju.

Štúdia zároveň odhaduje, že Zem celkovo v obývateľnej zóne z doby svojej existencie strávi 6,3 až 7,8 miliardy rokov. Jej autori preto navrhujú, aby bol mimozemský život hladaný na planétach, ktoré strávili v obývateľnom pásme približne rovnaký čas ako Zem.

Jedným z takýchto kandidátov je planéta HD40307g vzdialená 42 svetelných rokov. Je ale možné, že život na Zemi sa vzhľadom na rôzne pohromy musel rozvíjať na niekoľko pokusov, inde mohli mať živé tvory viac šťastia. Ak by ľudstvu tento pokus nevyšiel, v hre je ešte stále aj Mars, na ktorom sa majú vhodné podmienky na život na rozdiel od Zeme zvyšovať. Informoval portál novinky.cz.

Blížime sa ku koncu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu