Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Slnku sa dejú čudesné veci: Čoskoro bude hore nohami!

(Zdroj: nasa)

BRATISLAVA/PRAHA - Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) avizuje dlho očakávanú vesmírnu lahôdku, ktorou je zmena severného a južného pólu na Slnku. Jeho odborníci tento jav laicky vysvetlili tým, že naša hviezda bude zrazu "hore nohami". Malo by k tomu dôjsť už v najbližších dňoch.

Pre vedcov nie je tento úkaz ničím prekvapivým, keďže k nemu dochádza každých 11 rokov počas vrcholu slnečného cyklu. Keby sa niečo také stalo na Zemi, bol by to oveľa väčší šok a katastrofa, keďže k zmene magnetických pólov prišlo naposledy pred 800-tisíc rokmi.

NASA predpokladá, že zvýšená slnečná aktivita bude mať za následok aj lepšie podmienky na pozorovanie polárnej žiary, čo ocenia najmä rôzni nadšenci.

Astronóm Todd Hoeksema z Wilcoxovho slnečného observatória prevádzkované americkou Stanfordskou univerzitou prirovnal podľa portálu novinky.cz pohyb pólov na Slnku k vlnám prílivu.

"S každou malou vlnou sa príliv posúva a hladina dvíha. A rovnakým spôsobom vo vlnách sa pohybujú póly, až sa nakoniec úplne prehodia," uviedol. Jeho spolupracovník Phil Scherrer zase dodal, že severný pól už svoju polaritu zmenil, zatiaľ čo južný ho ešte len doháňa.

Podľa posledných meraní má teraz Slnko naozaj dva južné magnetické póly, čo je spôsobené tým, že pohyb oboch hemisfér nie je synchrónny. Či výmena pólov dopadla úspešne, si budú vedci istí najskôr o tri týždne.

Samozrejme v tomto čase hrozia výpadky telekomunikačných zariadení aj GPS satelitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu