Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strelec z Washingtonu bol psychicky chorý, trpel paranojou a halucináciami

Aaron Alexis
Aaron Alexis (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Páchateľ pondelkovej streľby v objekte veliteľstva amerického vojenského námorníctva trpel vážnymi psychickými problémami, vrátane paranoje, hlasových halucinácií a poruchy spánku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z americkej polície.

Pri streľbe zahynulo 13 ľudí vrátane útočníka, 34-ročného Aarona Alexisa z Texasu. Osem osôb utrpelo zranenia, medzi nimi aj policajt, ktorého operovali kvôli zraneniam nohy. Alexis bol podľa vyjadrenia príbuzných v starostlivosti psychiatrov. Od augusta ho liečili odborníci z federálneho Zdravotníckeho úradu pre veteránov (VHA). 

V roku 2011 Alexisa uvoľnili zo záloh námorníctva USA po viacerých prípadoch nesprávneho konania súvisiaceho so zbraňami. Nebol však oficiálne označený za nespôsobilého pre službu, takže mal aj naďalej platnú bezpečnostnú previerku. Tá ho oprávňovala k tomu, aby mohol v čase streľby pracovať pre subdodávateľskú firmu, ktorá inovovala informačné technológie pre americké vojenské námorníctvo. 

Alexis bol polícii známy už aj pred pondelkovým činom. V roku 2010 údajne strieľal vo svojom byte, v roku 2004 prerezal pneumatiky zaparkovaného auta. Podľa otca mal problémy s výbuchmi hnevu. Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 pomáhal Alexis aktívne pri záchranných prácach, potom údajne trpel istým druhom posttraumatického syndrómu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu