Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masaker v budove námorníctva USA: Počet obetí stúpol na dvanásť, traja sú v kritickom stave

Aaron Alexis Zobraziť galériu (11)
Aaron Alexis (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Pravdepodobne až dvanásť ľudí podľa CNN zahynulo a ďalších 12 utrpelo zranenia pri dnešnej streľbe v objekte veliteľstva amerického vojenského námorníctva vo Washingtone. S odvolaním sa na predstaviteľov vojenského námorníctva o tom informovala agentúra Reuters.

 

Šéfka washingtonskej polície Cathy Lanierová uviedla, že pri prestrelke jeden z útočníkov zahynul, dvaja ďalší, beloch a černoch, sú na úteku a polícia po nich pátra. Obaja unikajúci útočníci boli oblečení vo vojenských maskáčoch. Pri útoku utrpel zranenia aj jeden policajt.

Vyšetrovatelia však nenašli žiadny dôkaz o druhom páchateľovi streľby na veliteľstve amerického námorníctva. Informovala o tom agentúra Reuters. Primátor hlavného mesta USA Washington Vincent Gray dnes povedal na tlačovej konferencii, že vyšetrovatelia sa snažili preveriť možnosť existencie druhého páchateľa, dosiaľ ale nenašli žiadny dôkaz ani náznak. Podľa jeho slov bolo 12 obetí vo veku 46 - 73 rokov. Strelec, ktorého identifikovali ako Aarona Alexisa, je tiež mŕtvy, doplnila agentúra AP.

Šéfka miestnej polície Cathy Lanierová dodala, že keď vyšetrovatelia vylúčili všetky možnosti existencie druhého páchateľa, zbalili svoj kryt pre núdzové situácie.

Streľba v budove amerického
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Tri obete streľby sú v ťažkom stave, ale všetci sú pri vedomí a komunikujú s lekármi, povedala riaditeľka pre liečebno-preventívnu činnosť washingtonského nemocničného centra Janis Orlowski. Jeden príslušník metropolitnej polície, ktorý utrpel priestrel nohy je na operačnej sále, rovnako ako civilná pracovníčka veliteľstva, ktorá má priestrel pleca. Ďalšia civilná zamestnankyňa so strelnými poraneniami hlavy na operáciu čaká, uvádza sa na oficiálnej stránke washingtonského nemocničného centra whcenter.org.

Prezident Spojených štátov Barack Obama v súvislosti s incidentom povedal, že Amerika musí riešiť "ďalšiu masovú streľbou" a dodal, že páchatelia, nech je to ktokoľvek, budú postavení pred spravodlivosť. Obama dodal, že je o situácii informovaný a že cieľom útoku boli vojenskí a civilní zamestnanci veliteľstva.

Masaker v budove námorníctva
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: timjhogan/Twitter)

Zdroje z dvoch bezpečnostných úradov USA predbežne identifikovali strelca v objekte veliteľstva amerického vojenského námorníctva vo Washingtone ako Aarona Alexisa, bývalého obyvateľa štátu Texas. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aaron Alexis, 34-ročný podozrivý zo streľby na americkom veliteľstve námorníctva, pri ktorom v pondelok zahynulo 12 ľudí, mal "tajné" povolenie na vstup do komplexu, kde mal začať pracovať ako civilný zamestnanec. Šéf jeho firmy agentúre Reuters povedal, že Alexis mal identifikačný preukaz vydaný ozbrojenými silami.

"Mal tajné povolenie. A mal bežnú vstupnú kartu," povedal Thomas Hoshko, riaditeľ firmy "The Experts," ktorá pomáha námorníctvu a námornej pechote s intranetovými službami ako zmluvný subdodávateľ pre podnikové služby spoločnosti Hewlett-Packard. Na otázku kedy mal Alexis začať pracovať, Hoshko odpovedal, že "musím zistiť, či mal dnes začať ... Nie je mi to jasné".

Medzitým dostali všetci zamestnanci washingtonského Kapitolu príkaz, aby z bezpečnostných dôvodov nevychádzali ani nevstupovali do budov komplexu, kde sa nachádza americký Senát."Nedisponujeme informáciou, ktorá by naznačovala, že Senát, jeho členovia alebo zamestnanci, sú v ohrození, ale z preventívnych dôvodov sa domnievame, že je to najrozumnejšie riešenie," uviedol člen bezpečnostnej služby Senátu Terrance Gainer. Senát v súvislosti so streľbou v objekte námorníctva zrušil svoje dnešné rokovanie.

Podľa predošlých medializovaných informácií zodpovedné orgány identifikovali mŕtveho útočníka, ktorý v ostro stráženej budove zastrelil najmenej 12 ľudí, ako zamestnanca vojenského námorníctva, ktorému začiatkom roka zmenili pracovné zaradenie. Napriek tomu, že uvedená informácia naznačuje, že motívom streľby môže byť zamestnanecký konflikt, vyšetrovacie orgány zatiaľ podľa agentúry AP nevylučujú žiadnu verziu vrátane terorizmu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu