Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzsky prezident: Hrozbu silou voči Sýrii treba zachovať

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Hrozbu vojenských útokov proti Sýrii treba zachovať, aby sa zabezpečilo, že prezident Bašár Asad zlikviduje svoje zásoby chemických zbraní, povedal dnes večer vo v televízii francúzsky prezident Francois Hollande.

"Vojenská alternatíva musí zostať zachovaná, inak nebude existovať žiaden nátlak (na Asada)," povedal Hollande v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu TF1 na druhý deň po tom, ako USA a Rusko oznámili, že sa dohodli na zničení sýrskeho chemického arzenálu.

Americko-ruská dohoda vytvorí základ pre rezolúciu OSN, ktorá bude dopracovaná v nadchádzajúcich dňoch, informovala agentúra DPA.

"Musíme zabezpečiť, aby existovala možnosť trestnej akcie, ak sa dohoda nezrealizuje," povedal Hollande. A vyjadril očakávanie, že Rusko, ako architekt dohody, sa zúčastní na takejto intervencii, ak sa bude sýrsky režim vyhýbať svojim záväzkom.

"Ďalším krokom bude nájsť politické riešenie sýrskej krízy," dodal. Po vypracovaní návrhu rezolúcie OSN v Paríži poputuje návrh do Moskvy, kde ho dostane do rúk ruský prezident Vladimir Putin, aby ho potvrdil. Napísala agentúra Associated Press. Pripomenula, že Rusko a Čína doteraz opakovane blokovali rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré chceli uvaliť sankcie na sýrsky režim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu