Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecké stíhačky zostrelili sýrsku helikoptéru: Zámienka na vyvolanie napätia?

Turecké stíhačky zostrelili sýrsku helikoptéru
Turecké stíhačky zostrelili sýrsku helikoptéru (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Sýrska armáda dnes obvinila Turecko, že hľadá zámienky na eskaláciu napätia v oblasti spoločných hraníc. Reagovala tým na pondelkový incident, keď turecké stíhačky v pohraničnej oblasti zostrelili sýrsku vojenskú helikoptéru.

V dnešnom vyhlásení sýrska armáda uvádza, že helikoptéra Mi-17 sa do tureckého vzdušného priestoru dostala omylom počas misie, ktorej cieľom bolo monitorovať presuny protivládnych povstalcov a ich ilegálne prechody cez sýrsko-turecké hranice. Helikoptéra bola zostrelená pri návrate z letu v prihraničí juhotureckej provincie Hatay do Sýrie.

Sýria tvrdí, že Turecko zostrelilo vrtuľník okamžite, čo podľa nej dokazuje, že "skutočným úmyslom" Ankary je stupňovať napätie. Damask tvrdí, že vrtuľník bol v tureckom vzdušnom priestore veľmi krátko a ihneď sa otočil späť.

Turecká vláda však vyhlásila, že posádka vrtuľníka ignorovala opakované výzvy na návrat nad sýrske územie. Turecký vicepremiér Bülent Arinč spresnil, že sýrska helikoptéra sa dostala dva kilometre do tureckého vnútrozemia, pričom hranice preletela neďaleko mesta Yayladagi. 

Po zásahu rakiet vypálených z tureckých stíhačiek typu F-16 sýrska helikoptéra explodovala. Obaja piloti sa pred pádom stroja na sýrske územie údajne stihli katapultovať. Turecká agentúra Dogan ešte v pondelok informovala, že po bezpečnom dopade na zem ich oboch zabili opozičné sily.

"Turecko v žiadnom prípade nedovolí narušenie svojich hraníc...Naše hranice a bezpečnosť našich občanov budeme brániť až do konca," zdôraznil v pondelok v Paríži turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu. Šéf americkej diplomacie John Kerry po rokovaniach so svojimi rezortnými kolegami z Británie a Francúzska - Williamom Hagueom a Laurentom Fabiusom - v Paríži zdôraznil, že nikto a žiadnym spôsobom nesmie narušiť integritu tureckých hraníc.

Davutoglu spresnil, že Turecko bude o incidente podrobne informovať aj generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, Bezpečnostnú radu OSN a partnerov v NATO. 

Turecko ako jeden z najsilnejších kritikov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada brojilo za vojenskú intervenciu v Sýrii a netajilo frustráciu z nerozhodnosti Západu.

So Sýriou má Turecko 900 kilometrov dlhú hranicu a momentálne je na jeho území asi štvrtina z viac ako dvoch miliónov sýrskych utečencov, ktorí opustili svoju vlasť v dôsledku vyše dva roky trvajúcej občianskej vojny.

Po zostrelení tureckej stíhačky sýrskym letectvom v roku 2012 turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že sa menia vojenské pravidlá a akýkoľvek "prvok", ktorý sa priblíži k tureckým hraniciam, bude považovaný za hrozbu a tým aj za vojenský cieľ. Turecko v posledných týždňoch výrazne posilnilo ochranu spoločných hraníc so Sýriou, kam v rámci protivzdušnej obrany presunulo aj ďalšie rakety krátkeho doletu.

Turecké ozbrojené sily na tureckom území pomerne často registrujú zblúdené strely, prípadne paľbu z mínometov. Do pohraničnej oblasti NATO vyslalo šesť pozemných batérii obranného systému Patriot, ktorých úlohou je brániť Turecko pred prípadnými útokmi zo Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu