Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci už vedia, aké počasie čaká Európu o 90 rokov: Naši potomkova sa majú na čo "tešiť"!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Mnohé časti sveta musia ku koncu terajšieho storočia počítať s výrazne extrémnejším počasím, Európu čaká predovšetkým väčšie teplo. Tvrdí to Medzivládny panel ku klimatickým zmenám (IPCC) v správe, ktorej zhrnutie zverejnil v piatok a včera jej podrobnejšiu verziu.

Pokiaľ ide o Európu, správa sa nezaoberá jednotlivými krajinami, ale celými oblasťami kontinentu. Podľa IPCC sa majú Európania pripraviť na zvýšenie teploty vzduchu, najmä však na väčší počet mimoriadne horúcich dní. Na ústupe budú mrazivé dni na severe svetadielu. Naproti tomu experti počítajú s tým, že na juhu budú väčšie suchá.

Severnej Amerike odborníci predpovedajú ničivejšie povodne sprevádzajúce hurikány. Tiež východnému pobrežiu Afriky a veľkej časti Ázie hrozia mimoriadne dažďe, naproti tomu juh Afriky sa bude potýkať so suchom.

IPCC už v zhrnutí svojej správy v piatok uviedol, že vlhké regióny planéty musia v budúcnosti počítať s nárastom úhrnu zrážok a suché s ich poklesom. Do roku 2100 podľa panela vzrastie hladina svetového oceánu o 26 až 82 centimetrov a Zem sa k rovnakému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupňa Celzia. Vedci sa pritom zhodli na doteraz najvyššej miere pravdepodobnosti, že za otepľovanie nesie hlavnú zodpovednosť človek.

Dramatickejšie než v Európe sa zmeny klímy majú podľa panelu prejaviť v iných častiach sveta. Je veľmi pravdepodobné, že v 21. storočí sa bude už beztak žeravá Afrika ďalej otepľovať. Extrémy počasia - ako sú vlny horúčav, sucho alebo záplavy - majú byť častejšie a závažnejšie vo viacerých oblastiach nielen Afriky, ale aj Ázie.

Ľadový príkrov bude citeľne slabší na celom svete, citovala agentúra DPA jedného zo spoluautorov správy Thomasa Stockera: "V Arktíde sledujeme doteraz nevídané topenie. A nehovoríme tu o niekoľkých rokoch, ale o dlhodobom trende."

IPCC vo svojej dlho očakávanej správe zvýšil pravdepodobnosť ľudskej zodpovednosti za zmenu klímy na 95 percent. Posledný odhad z roku 2007 hovoril o 90 percentách. Zásadné je podľa správy predovšetkým používanie fosílnych palív, v dôsledku ktorého sa do atmosféry dostáva veľké množstvo oxidu uhličitého a ďalších plynov spôsobujúcich otepľovanie planéty.

Na konečnom znení správy sa delegáti zhodli v piatok ráno po celonočných rozhovoroch. Panel vydáva správy o stave klímy každých šesť rokov. Terajší je však podľa klimatológov pre ľudstvo dosiaľ najvýraznejším varovaním, keď označuje ľudskú činnosť s "vysokou pravdepodobnosťou" za hlavnú príčinu klimatických zmien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu