Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podpredsedu britského parlamentu obvinili zo znásilnenia

Nigel Evans
Nigel Evans (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Podpredsedu britského parlamentu za Konzervatívnu stranu Nigela Evansa obvinili v utorok zo spáchania niekoľkých sexuálnych útokov, ako aj znásilnenia.

Prokuratúra oznámila, že má dostatok dôkazov, aby Evansa mohla stíhať za spáchanie ôsmich trestných činov, vrátane sexuálneho napadnutia, znásilnenia a nemravného správania.  Evans, ktorý bol v súvislosti s podozreniami zo spáchania sexuálnych trestných činov políciou zadržaný v máji i júni, obvinenia popiera. Spoločnosť BBC dnes informovala, že Evans sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu, zostáva však poslancom dolnej snemovne.

Evans bol od roku 2010 jedným z troch podpredsedov parlamentu a k jeho úlohám patrilo udržiavať poriadok pri často vášnivých debatách zákonodarcov, vyzývať poslancov na vyjadrenia a dbať na zachovávanie pravidiel platných v dolnej komore parlamentu. Poslancom dolnej komory je od roku 1992 a zastupuje tam volebný obvod Ribble Valley v grófstve Lancashire. V rokoch 1999-2001 zastával funkciu podpredsedu Konzervatívnej strany a potom dva roky, keď boli britskí konzervatívci v opozícii, pôsobil ako tieňový minister pre Wales.

Dva útoky, z ktorých je Evans obvinený, boli údajne spáchané v čase medzi 1. januárom 2002 a 1. januárom 2004, k ďalším piatim došlo od 1. januára 2009 do 1. apríla 2013 a k údajnému znásilneniu malo dôjsť v čase od 29. marca do 1. apríla tohto roku. Evans tvrdí, že je nevinný a celá kauza je pomstou ľudí, ktorých považoval za svojich priateľov, uviedla BBC.

Evans v roku 2010 v médiách priznal, že je homosexuál. Obete všetkých jeho údajných sexuálnych útokov sú muži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu