Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obama o odovzdaní chemických zbraní v Sýrii: Môže to byť prelom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama bude pokračovať v úsilí o podporu Kongresu pre vojenskú intervenciu v Sýrii, hoci Damask pristúpil na ruský návrh vzdať sa chemických zbraní. Uviedol to dnes hovorca Bieleho domu Jay Carney. Podľa zdrojov v Senáte by ale horná kongresová komora kvôli ruskému návrhu mohla hlasovanie o "sýrskej" rezolúcii odložiť.

"Vidíme to ako potenciálne pozitívny vývoj a považujeme to za jasný výsledok tlaku na Sýriu," povedal Carney televízii v súvislosti so správami, že sýrsky režim sa vzdá kontroly nad svojimi chemickými zbraňami.

Biely dom si chce byť istý, že Sýria to myslí vážne, a preto dnes Obama navštívi Kongres a bude presviedčať poslancov, aby podporili obmedzené údery proti Sýrii, a neskôr dnes večer osloví v televízii Američanov, povedal Carney .

Zdôraznil, že Spojené štáty naďalej čakajú na kľúčové podrobnosti návrhu, ale pripustil, že by mohlo ísť o pozitívny vývoj. "Do dnešného rána sýrska vláda nikdy ani nepriznala, že má chemické zbrane. Teraz to urobili," povedal Carney .

Senát bude rokovať o rezolúcii podporujúcej obmedzené vojenské údery, ale zakazujúce nasadenie amerických pozemných jednotiek v bojových operáciách v Sýrii. Jeden z hlavných stúpencov útoku, senátor John McCain, oznámil, že navrhne dodatok k senátnej rezolúciu žiadajúci rozmiestnenie medzinárodných pozorovateľov, ktorí by overovali, či sýrska vláda plán dodržiava.

Agentúra Reuters však citovala nemenovaných spolupracovníkov senátorov, podľa ktorých by Senát nemusel o rezolúcii hlasovať tento týždeň a mohol by posunúť hlasovanie na neskôr. Dôvodom je vraj súhlas Sýria s ruským návrhom. Rovnako tak chcú poslanci oboch komôr počkať na reakciu verejnosti na Obamové televízne vystúpenie dnes večer miestneho času.

Väčšina poslancov oboch komôr Kongresu aj americkej verejnosti je zatiaľ proti vojenskej operácii v Sýrii, ktorá má byť reakciou na chemický útok na predmestí Damašku z 21.augusta. Washington ho pripisuje režimu Bašára Asada .

Výraznejšie odpor panuje v republikánmi ovládanej Snemovni reprezentantov, ale prezident nemá zaručenú podporu ani v Senáte, kde majú väčšinu jeho demokrati .

Prieskumy sústavne potvrdzujú odpor veľkej časti Američanov. Podľa dnes zverejnenej ankety denníka The New York Times a televízie CBS si 69 percent respondentov myslí, že by Obama nemal v Sýrii zaútočiť bez súhlasu Kongresu. Pritom tri štvrtiny Američanov sú presvedčené, že za nedávnym chemickým útokom sú Asadove sily.

74 percent Američanov je súčasne proti dodávkam zbraní povstalcom bojujúcim proti sýrskemu režimu. Celkom 62 percent si myslí, že by Amerika nemala zohrávať vedúcu úlohu pri riešení zahraničných konfliktov, 34 percent je naopak za. V apríli 2003 tesne po invázii do Iraku podporovalo vedúcu úlohu Ameriky 48 percent opýtaných a proti bolo 43 percent.

Obama sa stretne s demokratickými senátormi v 18:30 SELČ a s republikánskymi v 19:45 SELČ .

Odovzdanie chemických zbraní je podľa rezortu diplomacie dobrá správa

Odovzdanie chemických zbraní v Sýrii a ich následné zničenie by slovenský rezort diplomacie považoval za pozitívny krok správnym smerom. Ako uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko, nielenže by to zmiernilo napätie v oblasti, ale v prvom rade by to zabránilo možnosti opätovného použitia chemických zbraní v Sýrii.

"Veríme, že tento krok by zároveň vytvoril pozitívny predpoklad pre obnovu spolupráce medzinárodného spoločenstva vrátane kľúčovej úlohy Bezpečnostnej rady OSN pri riešení situácie v krajine, kde naďalej podporujeme snahu o pokračovanie hľadania politického riešenia v zmysle ženevského procesu," dodal Susko.

Rusko v pondelok (9.9.) prostredníctvom ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova oznámilo, že bude naliehať na Damask, aby zhromaždil svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnil.

Sýrska vláda tento návrh prijala. Šéf diplomacie Walíd Mualim pred novinármi po rokovaní s Lavrovom ocenil "múdrosť ruského vedenia, ktoré sa pokúša zabrániť americkej agresii voči nášmu ľudu".

Na ruský návrh reagoval pozitívne aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ako i viacero štátov sveta. Britský premiér David Cameron však chce, aby Moskva a Damask potvrdili, že ich dohoda o odovzdaní chemických zbraní je skutočná.

Prezident USA Barack Obama povedal, že tento návrh by mohol znamenať veľký prelom, ak je mienený vážne. "Ak to Sýria urobí, 'absolútne' by to znamenalo, že by sa odmlčal akýkoľvek americký vojenský útok," uviedol Obama v programe ABC News.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu