Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko chce, aby Sýria odovzdala chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko bude vyvíjať tlak na Sýriu, aby odovzdala svoje chemické zbrane pod kontrolu medzinárodného spoločenstva. Uviedol to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra AP.

Minister oznámil novinárom, že ak by daný krok pomohol odvrátiť hroziaci vojenský zásah USA a ich spojencov proti Sýrii, Moskva začne "okamžite" pracovať na tom, aby presvedčila Damask na odovzdanie kontroly nad svojím chemickým arzenálom.

Rusko bude podľa Lavrova naliehať na Sýriu, aby zhromaždila svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnila.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová dnes uviedla, že v podstate už neexistujú pochybnosti o použití chemických zbraní v Sýrii, ale nekonkretizovala, kto je zaň zodpovedný.

Pillayová sa vyjadrila dva dni pred očakávanou aktualizáciou vyšetrovania Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa zaoberalo vojnovými zločinmi a ďalším porušovaním ľudských práv v Sýrii. Rada pravdepodobne zváži rezolúciu o Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu