Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obamov veľký príhovor k Američanom: Musíme zastaviť vraždenie detí v Sýrii!

Barack Obama sa prihovoril k národu
Barack Obama sa prihovoril k národu (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval krajanov, aby podporili eventuálny vojenský zásah proti Sýrii. Dodal pritom, že je ešte priskoro hodnotiť, či budú úspešné diplomatické kroky o dosiahnutie toho, aby sýrsky prezident Bašár Asad odovzdal chemické zbrane medzinárodnej kontrole, informovala dnes agentúra Reuters.

"Ešte nevieme, či táto ponuka uspeje," povedal Obama počas svojho večerného televízneho prejavu z Bieleho domu na margo diplomatického návrhu Ruska. "Nech sa dospeje k akejkoľvek dohode, musí zaručovať, že Asadov režim bude plniť všetky záväzky z nej vyplývajúce. Týmto opatrením je však možné dosiahnuť nenásilné odvrátenie hrozby ďalších chemických útokov," dodal prezident.

Obama ďalej oznámil, že požiadal Kongres o odloženie hlasovania o intervencii v Sýrii so zámerom hľadania diplomatického riešenia. Zároveň však pripomenul, že armáde nariadil, aby udržiavala súčasné pozície s cieľom vyvinúť na Asada nátlak. Jeho vládu pritom označil za neschopnú vážne ohroziť americké vojenské sily. Pripomenul, že v stávke je národná bezpečnosť, princípy a ideály.

Podľa prezidentových slov sa v prípade zlyhania diplomacie treba pripraviť na vojenský úder, pretože "rezolúcie a oficiálne odsúdenia niekedy jednoducho nestačia". Napriek tomu pevne verí v mierové riešenie situácie, ktoré sa v uplynulých dňoch začalo uberať dobrým smerom. USA budú v tomto úsilí spolupracovať s Francúzskom, Britániou, Čínou a Ruskom, uzatvoril Obama.

Obama označil vládu Bašára Asada za zodpovednú za chemické útoky

Obama počas svojho dnešného prejavu uviedol, že nikto nepochybuje o použití chemických zbraní v Sýrii, čo je podľa neho porušením medzinárodného práva. Prezident ďalej povedal, že drvivá väčšina svetového spoločenstva považuje použitie chemických zbraní za neprípustné. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Obama zároveň označil vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za zodpovednú za tieto útoky. Zdôraznil, že ak Spojené štáty nezasiahnu v tejto veci, "ostatní tyrani" budú považovať použitie chemických zbraní za normálne. Podotkol pritom, že nečinnosť sveta by mohla v tomto ohľade povzbudiť Irán. Cieľom zamýšľaného vojenského zásahu by bolo zabrániť Asadovi v ďalších podobných útokoch, dodal.

Prezident vo svojom prejave priznal, že po skúsenostiach v Iraku a Afganistane sa zámer vojenskej operácie v Sýrii nestretáva s podporou americkej verejnosti. Ak by k zásahu došlo, neboli by doň zapojené pozemné jednotky, neuskutočnila by sa zdĺhavá vzdušná kampaň a nešlo by ani o časovo neohraničenú operáciu. Aj obmedzený útok by však bol pre Asada jasným varovaním, konštatoval Obama.

Putin: USA musia zamietnuť útok na Sýriu, ak má plán fungovať

Ruský návrh, aby Sýria odovzdala svoj arzenál chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu, neuspeje, pokiaľ Spojené štáty a ich spojenci nezamietnu použitie sily proti Damasku. Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Sýria sa chce pridať k medzinárodnému dohovoru o chemických zbraniach, vyhlásil medzitým sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim. Sýria je jednou z piatich krajín, ktoré sa k dohovoru v roku 1997 nepripojili, doplnila agentúra DPA.

Návrh "môže fungovať, iba ak sa dopočujeme, že americká strana a všetci tí, ktorí podporujú Spojené štáty, sa v tomto zmysle vzdajú použitia sily", povedal Putin. Ruská hlava štátu dúfa, že plán "bude dobrým krokom smerom k mierovému riešeniu krízy", citovala Putina agentúra Reuters.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu