Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putin: Chemický útok pri Damasku bol dielom povstalcov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že za nedávnym chemickým útokom pri Damasku, ktorý Západ pripisuje režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, v skutočnosti stoja protivládni povstalci.

Vo svojom stanovisku, ktoré v stredu zverejnil americký denník The New York Times (NYT), tiež opakovane varuje pred zahraničnou intervenciou v Sýrii bez mandátu OSN. Zásah presadzovaný americkým náprotivkom Barackom Obamom by totiž podľa neho mohol spôsobiť rozšírenie sýrskeho konfliktu na iné krajiny či dokonca narušiť terajší svetový poriadok.

Článok označovaný Putinom za príležitosť "prihovoriť sa priamo Američanom a ich politickému vedeniu" vyšiel krátko pred rokovaním ministrov zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska o návrhu Moskvy, podľa ktorého by sa mala Sýria vzdať svojho chemického arzenálu a vyhnúť sa tak intervencii.

"Nikto nepochybuje o tom, že v Sýrii bol použitý jedovatý plyn. No sú všetky dôvody domnievať sa, že ho nepoužila sýrska armáda, ale opozičné sily, aby vyprovokovali intervenciu ich mocných zahraničných patrónov," píše ruský prezident.

Americké spravodajské služby koncom augusta zverejnili dokument, podľa ktorého chemické zbrane pri Damasku použili "s vysokou istotou" al-Asadove sily. Útok z 21. augusta si údajne vyžiadal vyše 1400 mŕtvych vrátane niekoľkých stoviek detí. Obama chce na masakru odpovedať vojenským zásahom, príslušné hlasovanie Kongresu však odložil, keďže chce dať podľa vlastných slov šancu najnovšiemu plánu z dielne Ruska.

Bezpečnostná rada OSN začala medzitým pripravovať rezolúciu, na základe ktorých by mala Sýria odovzdať svoj chemický arzenál. Rusko pritom naznačuje, že akúkoľvek rezolúciu obviňujúcu al-Asadov režim z augustového útoku bude vetovať.

Putin vo svojom stanovisku varuje, že prípadný zásah proti Damasku bez mandátu OSN by mal za následok "ďalšie nevinné obete" rozšírenie konfliktu "ďaleko za hranice Sýrie". Ruský líder sa navyše obáva "obchádzania OSN vplyvnými krajinami" a "narušenia rovnováhy celého systému medzinárodného práva a poriadku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu