Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin: V Rusku nedochádza k diskriminácii homosexuálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa opäť pokúsil zmierniť obavy, ktoré pre zahraničie predstavuje najnovší ruský zákon proti sexuálnym menšinám, a to ubezpečením, že v Rusku nedochádza k diskriminácii homosexuálov v žiadnej z oblastí života.

Obavy v zahraničí vyvoláva nový ruský zákon o zákaze propagácie netradičných sexuálnych vzťahov. Podľa neho by sa totiž športovci, ktorí by na zimných olympijských hrách v Soči rozvinuli dúhovú vlajku - symbol boja za práva homosexuálov -, mohli stať terčom perzekúcie ruských úradov.

V rozhovore pre agentúru AP a Prvý kanál ruskej televízie Putin v utorok večer ubezpečoval, že "s takýmito ľuďmi" pracuje.

"Niekedy im udeľujem štátne ceny alebo vyznamenania za ich prácu v rôznych oblastiach," dodal. "Máme úplne normálne vzťahy. Nie je na tom nič zvláštne," zdôraznil. "Netreba robiť z komára somára. Nič strašné a hrozné sa u nás, v našej krajine, nedeje," dodal.

Putin tiež poznamenal, že Rusi milujú hudbu Piotra Iľjiča Čajkovského, o ktorom sa tiež hovorí, že bol homosexuál. "Milujeme ho nie kvôli tomu (homosexualite), ale pre to, že to bol veľký skladateľ a my milujeme jeho hudbu," uviedol.

Ruský prezident ponúkol, že sa stretne s príslušníkmi komunity gayov a lesbičiek, ak ho o to požiadajú. Zatiaľ sa tak podľa jeho slov nestalo.

Zákon o zákaze propagácie netradičných sexuálnych vzťahov, ktorý Putin podpísal v júli, považuje za protizákonný prístup neplnoletých osôb k informáciám vykresľujúcim homosexuálne vzťahy ako normálne alebo atraktívne. Za porušenie zákona môžu nasledovať prísne tresty - až do 15 dní vo väzení, ktoré sa vzťahujú aj na cudzincov.  

Ruské vedenie už síce opakovane uistilo, že počas zimných olympijských hier v Soči nedôjde k nijakej diskriminácii homosexuálov, ale súčasne zdôrazňuje, že zákon sa v praxi musí a bude uplatňovať.

Otvorenou otázkou však zostáva, čo bude so športovcami alebo fanúšikmi, ktorí sa dopustia konania, čo by sa podľa zákona mohlo považovať za propagáciu homosexuality.  

Putin v rozhovore, ktorý poskytol vo svojej vidieckej rezidencii v Novo-Ogariove, vyhlásil, že takýchto ľudí trest nepostihne. Znova však dôrazne pripomenul, že nemá v úmysle povoliť počas zimnej olympiády v Soči pochod v štýle gay-pride. Už v auguste podpísal prezidentský výnos, ktorým v Soči počas olympiády zakazuje akékoľvek demonštrácie a pochody.  

Pokiaľ ide o bezpečnostné opatrenia počas zimnej olympiády, ktorá sa uskutoční v oblasti v tesnom susedstve s nepokojným severným Kaukazom, Putin uviedol, že plne dôveruje tajným službám a orgánom na ochranu verejného poriadku.

"Teroristi sa stále niekomu vyhrážajú. Ak sa ich budeme báť, bude to znamenať, že víťazia. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme tieto vyhrážky zastavili a nedali teroristom ani najmenšiu šancu, aby demonštrovali svoju brutalitu," vyhlásil Putin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu