Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Srbsku sa boja extrémistov: Pochod homosexuálov zrušili už tretíkrát

Pochod zrušili už po tretí raz
Pochod zrušili už po tretí raz (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbské úrady zrušili plánovaný pochod homosexuálov, ktorý sa mal dnes uskutočniť v metropole Belehrad. Dôvodom zákazu sú hrozby zo strany pravicových radikálov, oznámil v piatok srbský premiér Ivica Dačič.

Podľa Dačiča sa vládne a bezpečnostné orgány rozhodli podujatie zakázať, pretože sa obávajú opakovania násilností z roku 2010, keď extrémisti zaútočili na dosiaľ posledný sprievod homosexuálov v uliciach Belehradu. Celodenné strety radikálov s políciou si vtedy vyžiadali vyše 100 zranených.
      
"Analýzy (aktuálnej) situácie naznačovali vážnu hrozbu pre verejnú bezpečnosť. Nejde o kapituláciu pred chuligánmi," zdôraznil Dačič po piatkovom stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek.
      
Aj predchádzajúce pochody homosexuálov, ktoré sa mali konať v rokoch 2011 a 2012, srbské úrady zrušili. Západní veľvyslanci vyvíjali tlak na Belehrad, aby pochod už tento rok povolil.
      
Spojené štáty vyjadrili z opätovného zákazu sklamanie a eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle označil rozhodnutie za "nevyužitú príležitosť na preukázanie rešpektu k základným ľudským právam".
      
Zrušenie na dnes plánovanej akcie rozhorčilo i srbských aktivistov za práv homosexuálov. Asi 200 z nich sa v piatok večer zhromaždilo s dúhovými zástavami pred sídlom vlády a parlamentu.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu