Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Moskva chce zakázať litovské mliečne výrobky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Rusko cez víkend oznámilo, že zakáže niektoré litovské mliečne výrobky. Má ísť o odpoveď na snahy súčasnej predsedníckej krajiny Európskej únie pritiahnuť bližšie k bloku bývalé sovietske štáty, ako napríklad Ukrajinu.

Litva využila svoj momentálny štatút na to, aby upozornila na náročné colné kontroly, ktoré Moskva uvalila na východoeurópske krajiny, ktoré sa snažia o lepšie vzťahy s Bruselom. Ukrajina dúfa, že podpíše asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode s EÚ počas novembrového summitu krajín Východného partnerstva vo Vilniuse.

Rusko na to v lete odpovedalo prísnymi colnými kontrolami, ktoré pred troma týždňami rozšírilo aj na litovské výrobky. Tento krok prinútil Litvu pohroziť Moskve, že riskuje zhoršenie vzťahov s úniou a varovala tiež, že by mohla uzavrieť cestu a železnicu vedúce do ruskej exklávy Kaliningrad, ak Rusko neprestane vyvíjať tlak na bývalé sovietske republiky.

To opäť nahnevalo ruské úrady, ktoré oznámili, že od pondelka zakážu import niektorých litovských mliečnych výrobkov. Takéto produkty pritom tvoria pätinu poľnohospodárskej produkcie Litvy a sú pre ňu dôležitým zdrojom príjmov.

Moskva bežne používa obchodný a diplomatický nátlak na bývalé sovietske krajiny, ktoré sa snažia o väčšiu nezávislosť či vrelejšie vzťahy so Západom. Obchodné sankcie uvalila napríklad na Moldavsko a Gruzínsko, keď sa tieto začali snažiť o začatie procesu prípadného pripojenia sa k európskemu bloku. Rusko tiež dvakrát zastavilo plyn Ukrajine a viedlo tiež krátke energetické vojny s Bieloruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu